Menu
De week van Jurriaan Hoekstra, onderzoeker

De week van Jurriaan Hoekstra, onderzoeker

Naam: Jurriaan
Leeftijd: 26
Vooropleiding:  Bachelor Biologie,  Master Toxicology and Environmental Health
Beroep: Onderzoeker/AIO
Werkzaam bij:  Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht

 

Waarom heb je voor deze baan gekozen?
Ik was altijd al erg geïnteresseerd in dieren en daarom besloot ik om na mijn middelbare school Biologie te gaan studeren. Dat beviel erg goed en nadat ik een onderzoeksstage bij de faculteit Diergeneeskunde had gedaan, besloot ik dat ik graag door wilde in het onderzoek na mijn afstuderen. Sinds een half jaar werk ik nu als AIO/onderzoeker bij de Faculteit Diergeneeskunde op de afdelingen Landbouwhuisdieren en Immuniteit en Infecties.

Wat vind je het leukste aan je baan?
Het leuke van mijn baan vind ik de afwisseling in het werk. De ene week sta ik druk in het lab te werken met melkmonsters van zieke dieren, en de andere week ben ik druk op zoek in de literatuur naar dat ene artikel wat ik nodig heb.  Daarnaast vind ik het leuk dat ik met mijn onderzoek hopelijk kan bijdragen aan de gezondheid van boerderijdieren.

Dag 1

Ik doe onderzoek naar mastitis bij koeien, geiten en schapen. Een mastitis is een ontsteking  in de uier, wat er voor zorgt dat de kwaliteit en de hoeveelheid geproduceerde melk erg achteruit gaat. Dit is een groot probleem voor zowel de  boer als het dier en daarom doet de faculteit Diergeneeskunde hier veel onderzoek naar.

Ik begin elke  week met een labmeeting. Hier bespreekt iedereen van de mastitis onderzoeksgroep wat ze de afgelopen week gedaan hebben en wat de plannen voor de aankomende week zijn. Soms geven we ook kleine presentaties over onze onderzoeksresultaten of nieuwe projecten.  Zelf geef ik vandaag een kleine presentatie over een nieuwe type cellijn waarmee ik vanaf deze week mee ga werken.


Deze cellijn is afkomstig uit het epitheelweefsel van een koeienuier. Met behulp van cellijn kunnen we de immuunreactie van de uier op verschillende types bacteriën bestuderen, zonder dat er hiervoor een hele koe geïnfecteerd hoeft te worden.  De komende dagen gaan we de cellen opgroeien zodat ik ze later kunnen gebruiken voor mijn experimenten. Vanuit de opslag in de vriezer (van maar liefst -140 °C)  heb ik de cellen overgezet naar special groeimedium en in een stoof geplaatst zodat de cellen flink kunnen gaan groeien.
Ik heb geprobeerd om een foto te maken door de microscoop heen zodat je de cellen kunt zien, de witte rondjes die je ziet zijn de cellen in het groeimedium.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2:

Vandaag begon de dag vroeg met een uitstapje naar Zeist om mijn fiets naar de fietsenmaker te brengen.  Hierdoor kon ik wel meteen een mooie foto maken van de Uithof in de ochtendzon. De Uithof: de campus van de Universiteit en Hogeschool Utrecht.

 

 

 

 

De faculteit Diergeneeskunde heeft meerdere gebouwen op de Uithof. Ik werk zelf in het gebouw op de foto, waar voornamelijk colleges en practica gegeven worden aan studenten diergeneeskunde. Ook zijn  er verschillende onderzoeksgroepen en laboratoriums  gevestigd. Naast mijn gebouw zijn er ook  2 universitaire dierenklinieken, het gebouw en stallencomplex van het departement Landbouwhuisdieren en een eigen leerboerderij met schapen, varkens en koeien.

Eenmaal op het lab ben ik vooral bezig geweest met de uitwerking van een proef van vorige week. Bij deze proef meet ik productie van een bepaalde type toxine door verschillende stammen van de Staphylococcus aureus bacterie.  Ook ben ik druk met het schrijven van protocollen van de experimenten die ik wil gaan doen met de nieuwe cellijn.

Dag 3

Deze dag niet zoveel activiteit in het lab omdat vandaag de teambuilding dag is van de mastitis onderzoeksgroep! Wel heb ik in ochtend gewerkt met wat bacterie stammen.

Dit zijn bacteriën die een uierontsteking veroorzaakte bij melkgeiten. Deze hebben we eerder uit de melk van zieke dieren geïsoleerd en zo behandeld dat we ze voor lange tijd kunnen bewaren in de vriezer. Daardoor kunnen we ze nu op elk moment opnieuw opgroeien om te gebruiken in experimenten.  Op de foto breng ik de bacteriën over van de bevroren opslag naar een bacterieplaat, waarop ze kunnen gaan groeien. Dat doe ik met een speciaal stukje gereedschap (een oze), die elke overzetting weer helemaal bacterie vrij moet worden gemaakt. Dit doe je door de oze in de vlam van een gasbrander te houden todat de oze roodgloeiend ziet. Dan weet je zeker dat alle bacteriën die er nog op zaten van de vorige keer dood zijn.

 

 

 

 

 

In de middag is het tijd voor teambuilding! We begonnen met een maaltijd bij een pannenkoekenhuis in de buurt en daarna door gegaan naar een klimbos vol survivalbanen! Het was erg spectaculair allemaal en een leuke afwisseling van het normale werk in het lab.

Dag 4:

Na alle avonturen in het klimbos is het vandaag weer een drukke dag op het lab.

De cellen die ik al vanaf maandag aan het opgroeien ben zijn vandaag overgezet naar een grotere groeifles.  Op deze manier kunnen er nog meer cellen bij omdat de oude fles al bijna helemaal vol zat. Ook is hierbij het groeimedium vervangen waarin alle nutriënten zitten die de cellen nodig hebben om te overleven en te groeien. Als je dit niet op tijd vervangt zullen de cellen niet meer groeien en of zelfs doodgaan. Het werken met cellen moet erg schoon (steriel) gebeuren omdat het groeimedium voor de cellen ook heel geschikt is voor bacteriën of schimmels. Als er een besmetting van je medium optreed is dat het einde van je cellen. Daarom werken we in een flowkast. Deze kast zorgt er door middel van luchtstromingen voor dat de lucht van buiten de kast niet binnen de kast komt.  In de flowkast zelf is alleen maar schone, gefilterde lucht zonder bacteriën of schimmels erin. Ook ontsmet je flowkast met alcohol voordat je erin gaat werken.

 

 

 

 

 

De bacteriën die ik gisteren op een bacterieplaat had gedaan zijn flink gegroeid. Links zie je een lege plaat en rechts de 2 platen vol met bacteriekolonies.  Deze bacteriekolonies kunnen we gebruiken voor DNA extractie of om op verder opgroeien in een vloeibaar groeimedium. In het medium kunnen we dan vervolgens de concentratie van toxines bepalen die door de bacteriën geproduceerd worden.

Ook heb ik mijn labjournaal bijgewerkt. In een labjournaal beschrijf je via welke methode een experiment is uitgevoerd is en wat de resultaten waren. We slaan dit ook allemaal op de computer op maar het is ook fijn om het allemaal op papier te hebben. Het is wel soms wat schrijfwerk maar al het knippen en te plakken werkt zeker rustgevend aan het einde van de dag.

Dag 5:

Vandaag  ben ik vooral druk bezig geweest achter de computer met DNA data. Van een grote groep bacteriën waar ik onderzoek DSC_0216naar doe hebben we de volledige genetische code (het genoom) beschikbaar van het DNA Hierdoor kunnen we kijken of er verschillen zitten in de genen die coderen voor de toxines waar ik
onderzoek naar doe. Proeven die ik anders in het lab zou uitvoeren (bijvoorbeeld kijken of een bepaald gen aanwezig is in je bacterie) kan ik nu gewoon van achter de computer doen. Vandaag heb ik gevonden dat een mutatie op een specifieke plek in het toxine gen alleen voor komt bij een bepaalde stammen die allemaal afkomstig waren van de zelfde boerderij.

Behalve dat heb ik mij wat voorbereid op een Summer school die ik over anderhalve maand ga volgen. Deze zal plaats vinden in Engeland en daarom ben ik aan het kijken voor wat de handigste vluchten zijn.  Omdat ik ook nog wel wat van de omgeving daar wil zien plak ik er ook nog een vakantie dagje achteraan. Het ziet er in ieder geval al erg cool uit!

 

DSC_0217 (1)

De voertaal van de wetenschap is Engels en het is daardoor erg makkelijk om een buitenlandse stage te regelen. Zo heb ik zelf een tijdje in Finland gewerkt en veel science studenten lopen een half jaar stage in het buitenland. Zeker een van de voordelen van het werk in de wetenschap!

 


Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl