Menu

De week van Willem Diesveld, student Procesoperator C

Deze week lopen we mee met Willem. Willem is loopt stage als procesoperator en werkt in ploegendienst. Dat betekent dat je soms in het weekend werkt en doordeweeks vrij bent! Daarom een blog over werk op zaterdag en zondag.

willem_bewerktNaam: Willem Diesveld
Leeftijd: 20
Opleiding: procesoperator C

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Ik vind techniek en natuur/scheikunde interessant. Op de middelbare school heb ik de TL natuur en techniek afgemaakt. Ik kende ook iemand die vroeger operator is geweest in de farmaceutische industrie. Toen heb ik een tijdje in een worstenfabriek gewerkt en dat vond ik wel wat hebben zo’n fabriek. Ik heb toen besloten om de opleiding maar gewoon te gaan doen. Waarom niet. Ik ben nu met mijn derde jaar bezig en ik vind het nog steeds leuk. Op dit moment loop ik stage bij het MEB (membraan elektrolyse bedrijf) van AkzoNobel. Hier wordt uit keukenzout (opgelost in water) chloorgas, natronloog en waterstofgas gemaakt d.m.v. elektrolyse. Er wordt dus stroom op de zoutoplossing gezet waardoor de moleculen opsplitsen en weer samenvoegen tot een andere stof.

Wat vind je het leukste aan je opleiding?

Ik vind het leuk om te leren over techniek en scheikunde. Ik weet nu van verschillende dingen ook hoe ze gemaakt worden. Ik had daar eerder nooit zo bij nagedacht dat producten zo gemaakt worden. Bijvoorbeeld het chloor waar jij thuis de badkamer mee schoonmaakt, dat wordt gemaakt uit water en keukenzout. Dat zou je zo niet bedenken!

 

Dag 1

dag-1_1-bewerktKlaar voor de eerste nachtdienst. Deze duurt altijd van half 11 tot 7 uur. Het is altijd even wennen, vooral het overdag slapen. Gelukkig heb je maximaal 3 nachtdiensten per cyclus (2 ochtend, 2 middag en 3 nacht). Je weet altijd dat je na de nachtdienst 5 dagen vrij hebt, dat helpt.

 

 

 

 

 

 

dag-1_2-bewerktDit ben ik in de meetkamer. Vanaf hier wordt de hele fabriek in de gaten gehouden en eventueel bijgestuurd via de panelen. Er zijn altijd 2 buiten-operators en 1 binnen. Wat de operator binnen niet ziet, ziet de operator buiten en andersom. Ze moeten goed samenwerken en overleggen via de portofoon. Duidelijke communicatie is hierbij erg belangrijk. Ik ga vaak wel mee naar buiten als er wat aan de hand is. Je komt bijna altijd wel weer iets nieuws tegen wat je nog niet wist. Ook als de paneelman even niet bezig is, vraag ik wat hij heeft gedaan of wat hij gaat doen. Door te vragen kan je veel over de fabriek te weten komen en toon je interesse. Vaak krijg je door 1 vraag te stellen al antwoorden op vragen die je zelf niet had kunnen bedenken, mooi voor je verslagen!

 

 

dag-1_3-bewerktWat je hier ziet is de loog-indamper. Het natronloog wat uit het elektrolyseproces komt is 32%. Omdat de markt voor 50% loog groter is wordt hier 35 tot 40 ton natronloog per uur ingedampt tot 50%. Voor mijn schoolopdracht moet ik mij verdiepen in dit deelproces.

 

 

 

 

 

 

dag-1_4-bewerktBezig met mijn verslag over de loog-indamper. Het hoort erbij en je komt er niet onderuit haha. Het helpt wel om te onthouden wat je opzoekt of vraagt.

 

 

 

 

 

 

dag-1_5-bewerktIk probeer de installatie uit mijn hoofd te leren. Uiteindelijk als je operator bent moet de fabriek je ook eigen worden. Het uittekenen op het bord van de leidingen, procesonderdelen en regelkleppen hoort uiteindelijk ook bij de operator opleiding. Als de paneelman jou bijvoorbeeld vraagt om even bij het 50% loog filter te gaan kijken moet je natuurlijk wel weten waar je hem kunt vinden.

 

 

 

Dag 2

Even een monster nemen van het 50% loog. er zit wel een meting in het systeem maar om te controleren of deze ook klopt worden er monsters genomen.

dag-2_1

Bij het nemen van monsters moet je PBM’s dragen. in de fabriek moet je altijd een helm en een veiligheidsbril op en je lichaam moet bedekt zijn. bij monstername draag je nog speciale handschoenen die tegen loog bestendig zijn. PBM’s draag je niet alleen omdat dat moet maar meer voor jezelf. dit is een foto van een normale handschoen die in het loog heeft gelegen. ik heb dat liever niet aan mijn handen!

 

 

 

 

 

 

Het monster wordt geanalyseerd in het lab. het loog gaat in een klein flesje en kan je zo in het apparaat zetten. even later draait hij een bonnetje uit met de concentratie.

 

 

 

 

 

Even wat eten. als je in ploegen werkt zul je regelmatig wat met de ploeg bij de chinees of turk bestellen haha.dag-2_4

 

Dag 3

Geslapen tot 5 uur s’middags. Het was donker toen ik thuis kwam en nu is het al bijna weer donker. Effe een bakkie om bij te komen, zo naar de laatste nachtdienst.

 

 

 

 

 

Dit is de chloorgascompressor. deze comprimeert het gas zodat het later gecondenseerd kan worden tot vloeibaar chloor. dit is niet het chloor waar je thuis de badkamer mee schoonmaakt. dat is eigenlijk bleekloog. dit chloor is in de open lucht een groene wolk. link spul, heel giftig! de compressor wordt aangedreven door een elektromotor van 1100 PK (heel veel).

 

 

 

Later wordt dit vloeibare chloor ”geflasht”. de druk wordt eraf gelaten waardoor een deel verdampt. simpel gezegd: verdampen kost energie. en het chloor wat dus verdampt onttrekt zoveel energie aan het nog vloeibare chloor dat het afkoelt tot -30 graden (heel koud). je ziet wel aan deze pomp dat het zo koud is.

 

 

 

 

Hier zie je nog de chloorvernietigingsinstallatie. mocht er iets gebeuren in de fabriek schakelt hij automatisch in de veilige stand. je wilt al dat giftige chloorgas natuurlijk niet in de lucht hebben dus wordt het hierheen geleid waar het reageert met natronloog tot bleekloog. dit is veiliger. dit bleekloog zit dus in die gele fles ”chloor” waar je mee schoonmaakt.

 

 

 

 

Ik ga maar eens naar bed. altijd fijn om in je bed te liggen na zo’n nachtdienst. Het is maandag, maar ik heb lekker weekend nu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 4

dag-4_1_bewerktNu ik vrij heb heb ik lekker tijd voor allerlei dingen. Hier ben ik de veren van mijn auto aan het vervangen.

 

dag-42

 

 

 

Die zit. Hij moet alleen nog even gewassen worden die auto, haha. Vrijdag begin ik weer in de ochtend dienst, dus vroeg op.

 

 

 

 

Dag 5

dag-5_1_bewerkt
Nu weer ochtenddienst vroeg, heel vroeg voor een zaterdag…

 

 

 

 

 

dag-5_2_bewerkt
Veel pompen zijn dubbel uitgevoerd. Als de één uitvalt, wordt de andere automatisch ingeschakeld. Vandaag wordt er getest of dat allemaal goed werkt.

 

 

 

 

dag-5_3_bewerkt
Nog maar even met mijn verslag bezig.

 

 

 

 

 

dag-5_4_bewerkt
Het is erg mistig vandaag.

 

 

 

 

 

dag-5_5_bewerkt
Nog even sporten. Deze week begint dus weer met 3 ochtenddiensten en dan 2 middag, 2 nacht. De week daarna 2 ochtenddiensten, 3 middag, 2 nacht en daarna weer 3 nachten.

 


1 Comment


  1. Madelon van der Meiden

    Mooi verslag Willem, het geeft goed weer wat je werkzaamheden zijn. Fijn de afwisseling en de nieuwe aspecten die je leert. Succes verder met je werk èn je opleiding. Geniet van je vrije dagen, want die heb je wel verdiend.
    Groetjes,
    Madelon van der Meiden

Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl