Menu

De week van Lenneke de Winter, onderzoeker

lenneke
Naam: Lenneke de Winter

Leeftijd: 31

Vooropleiding: BSc. MSc. Biotechnologie aan de WUR (Wageningen Universiteit en Research Centre),
PhD Bioprocestechnologie, ook aan de WUR.

Beroep: Scientist

Werkzaam bij: Bioceros (www.bioceros.com)

 


Waarom heb je voor deze baan gekozen?

Ik vind het leuk om onderzoek te doen. Bij Bioceros doe ik onderzoek naar de productie van antilichamen, die worden gebruikt als medicijnen tegen allerlei ziekten. Zo combineer ik dus iets wat ik leuk vind samen met iets wat heel belangrijk is!

Wat vind je het leukste aan je baan?
De afwisseling tussen het uitvoeren van experimenten (in het lab) en het uitwerken van resultaten en het maken van nieuwe plannen (achter de computer en in overleg met collega’s) vind ik erg leuk. En ik leer elke dag veel nieuwe dingen. Oh, en mijn collega’s natuurlijk.

 

Dag 1

dag-1_1_bewerkt
Lang leve het openbaar vervoer. Er vallen wat treinen uit en daarom begin ik de dag rustig thuis achter mijn laptop, met een kopje koffie en een paar e-mails.

 

 

 

 

 

 

 

dag-1_2-bewerktOp mijn werk aangekomen ga ik gelijk naar een van mijn lopende experimenten kijken. In de erlenmeyers zitten cellen die antilichamen produceren. Ik neem samples en kijk of de cellen goed gegroeid zijn. Verder reken ik uit hoeveel voedingsstoffen ik moet toevoegen (ze hebben al het hele weekend niks te eten gehad, en zonder eten gaan ze natuurlijk dood).

 

 

 

 

 

 

dag-1_3_bewerktEr mogen geen bacteriën of schimmels bij de cellen komen, vandaar dat we werken in een steriele flow kast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandagmiddag hebben we altijd team meeting. Dan bespreken we met elkaar de resultaten van het werk van vorige week. Die resultaten zijn natuurlijk bedrijfsgeheim, vandaar de censuur!

dag-1_4_bewerkt

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2

gebouwenBioceros zit op het Science Park in Utrecht. In deze twee gebouwen zitten meerdere bedrijven, waaronder Bioceros.

 

 

 

 

 

 

 

 

Allereerst moest ik weer even aandacht geven aan de cellen van mijn experiment.
Met dit apparaatje tel ik hoeveel cellen ik in kweek heb.cellenteller

 

 

 

 

 

 

Dit robotje meet hoeveel glucose er in de samples zit die ik heb genomen. Als er weinig glucose over is voeg ik meer toe aan de cellen, zodat ze blijven door groeien en antilichaam blijven produceren.

 

achter-bureauDaarna is het tijd om data uit te werken achter mijn bureau. Ik heb weleens horen zeggen dat een rommelig bureau het kenmerk is van een genie…

Ook moet ik overleggen met mijn baas en collega’s wat we precies gaan doen in ons volgende bioreactor experiment. Van de bioreactoren ga ik morgen wat foto’s maken.

 

 

 

 

 

 

taartBij verjaardagen is er altijd taart. En soms ook gewoon omdat heel holland bakt! Zo wordt de pauze extra gezellig.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3

dag-3_1_fiets-in-de-zon_bewElke dag fiets ik ongeveer 30 minuten vanaf het station naar m’n werk. Meestal is het geen straf, zolang het droog blijft en het zonnetje schijnt!

 

 

 

 

 

 

 

 

dag-3_2_foto-eppendorf-reacDit zijn twee bioreactoren. In de vaten met de blauwe deksels groeien cellen. In de bioreactoren maken we het de cellen zo goed mogelijk naar hun zin. Zo kunnen we bijvoorbeeld de opgeloste zuurstofconcentratie op een bepaald niveau houden door meer lucht in de reactor te blazen of door harder te roeren. Dat is belangrijk voor de cellen, want net als wij kunnen ze niet zonder zuurstof.

 

 

 

 

Vandaag moeten ook een aantal nieuwe bioreactoren worden opgebouwd voor ons volgende experiment. Mijn collega Mark is hiermee bezig. Hij ‘last’ slangen aan de reactoren, zodat we later steriel voedingstoffen kunnen toevoegen aan de cellen in de reactoren. Zoals je ziet vindt hij het heel leuk om op de foto te gaan, maar ik maakte per ongeluk een filmpje:

 

Hier een bioreactor ‘in actie’. Morgen gaan we de cellen erbij doen en start ons experiment.

 

Dag 4

Daar ben ik weer! De dag kan beginnen. Vandaag ga ik het experiment starten dat we gisteren hebben voorbereid!
dag-4_2_ik-met-cellen_bewerHier ben ik de cellen in de bioreactoren aan het stoppen. Ik blaas met de spuit lucht in de fles met cellen, waardoor ze door de slang de bioreactor in worden geblazen. Ons experiment is begonnen!

 

 

 

 

 

 

 

dag-4_3_lunchtijd_bewerktEr moet natuurlijk ook geluncht worden. We lopen meestal met een groepje naar een gebouw van Universiteit Utrecht om daar in de kantine te gaan lunchen.

 

 

 

 

 

Dit is ook een bioreactor, maar van een ander type dan de vorige die ik liet zien. Hier worden de cellen in een soort golf beweging gehouden. Door deze golf beweging te versnellen kunnen we meer zuurstof bij de cellen krijgen.

 

Dag 5

Het experiment loopt goed. In het weekend moet ik de cellen ook goed in de gaten houden. Met de computer links van de reactoren kan ik de reactoren ‘besturen’.

img_2246
Vanuit huis kan ik via internet de computer die op de reactoren staat aangesloten overnemen. Zo kan ik ook in het weekend van een afstand goed op het experiment letten.

 

 

 

 

img_2239
Op vrijdag drinken we vaak gezellig een biertje met collega’s.

 

 

 

 

 

img_2242En om de week helemaal goed af te sluiten ook nog even uit eten. Hopelijk vonden jullie het leuk om mijn week te volgen!


Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl