Menu

De week van Jos Veltkamp en Ruben Stevelink, studenten Chemische Technologie

jos_berwerktNaam: Jos Veltkamp
Leeftijd: 22
Opleiding: Chemische Technologie

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Omdat deze studie grotendeels bestaat uit mijn favoriete vakken van de middelbare school, namelijk scheikunde en natuurkunde.

Wat vind je het leukste aan je opleiding?

Het leukste vind ik de vele praktijkuren tijdens je opleiding. Zowel practica op de labzalen als de twee stageperiodes van 5 maanden. Hierdoor doe je veel ervaring op.

 

ruben_bewerktNaam: Ruben Stevelink
Leeftijd: 20 jaar
Opleiding: Chemische technologie, Hanze

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik vond scheikunde en natuurkunde allebei leuke vakken op de middelbare school en daarbij was ik er ook redelijk goed in. Chemische technologie is dan een uitstekende oplossing omdat het deze vakken goed combineert!


Wat vind je het leukste aan je opleiding?

De dingen die ik op school leer kan ik ook goed thuis toepassen. Ik knutsel namelijk in mijn vrije tijd graag dingen in elkaar die met scheikunde te maken hebben. Ook de practica vind ik altijd leuk.

Mijn stage
Ik loop stage bij Delamine te Delfzijl. Dit is chemische fabriek waar verschillende soorten ethyleenamines gemaakt worden. Als opdracht moet ik de warmtehuishouding van een reactor berekenen om vervolgens te kunnen bepalen of een hogere productie mogelijk is met dezelfde reactor en dezelfde warmtewisselaars.

 

Dag 1
Vandaag werk ik thuis. Die flexibiliteit heb je bij Delamine.

Delamine is een chemisch productie bedrijf dat een aantal verschillende ‘ethyleenamines’ maakt. Ethyleenamines is een bepaalde groep chemische stoffen. Ze worden in allerlei producten verwerkt, in theezakjes bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat deze niet uit elkaar vallen door heet water.
Ik zelf werk aan een onderzoek om te kijken of de reactor bij Delamine niet overdesigned is. Overdesign wil zeggen dat de reactor eigenlijk groter is ontworpen dan nodig is voor de productie die hij nu levert. Op het moment ben ik nog bezig met theorieonderzoek om goed te begrijpen hoe de desbetreffende reactor functioneert, om vervolgens mijn onderzoek goed te kunnen uitvoeren.

Ruben is vandaag wel bij Delamine. Hij laat iets zijn van de fabriek:ruben-dag-1_bewerkt

“De regelkamer van de fabriek. Dit is waar de fabriek in de gaten wordt gehouden door de mensen achter de schermen, en dit is ook waar wij regelmatig lunchen.”

 

 

 

ruben-dag-1-2_bewerkt“Dit zijn onze persoonlijke beschermingsmiddelen. Deze zijn verplicht als wij de fabriek willen betreden.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2

jos-dag-2-1_bewerktIn de ochtend op Station Groningen Noord. Wachten op de trein naar Delfzijl, om daar vervolgens vanaf het station naar Delamine te fietsen.

 

 

 

 

 

jos-dag-2-2_bewerktBeveiligingspoort 2. Hier moeten wij met onze toegangspas elke dag doorheen om op en af en Chemiepark Delfzijl te kunnen.

 

 

 

 

 

jos-dag-2-3_bewerktDit is ons eigen kleine kantoor. Hier werken wij dagelijks aan onze stage-opdracht.

 

 

 

 

 

 

Dag 3

20161109_103836Even uitwaaien op de dijk omdat we moeten wachten op een openstaande brug.

 

 

20161109_104051Dit is de sluis die regelmatig zorgt voor een openstaande brug. Maar het duurt nooit lang.

 

 

 

 

 

 

img-20161107-wa0005Ons mini keukentje. Waar wij elke dag minstens 4 bekers thee van drinken.

 

 

 

 

 

Dag 4

20160906_084142Onze eigen privé voorraad theezakjes. Dit maakt de dagen die we op het kantoor doorbrengen leuker.

 

20161110_154148Nog even een foto van Delamine in de verte (rechts midden). Op het chemiepark zelf mogen geen foto’s gemaakt worden dus het moest van buiten de hekken.

 

 

 

 

 

20161110_155220De voorzijde van het station Delfzijl, waar wij elke dag op en uit de trein stappen.

 

 

 

 

 

 

Dag 5

ruben-dag-5Ik ben bezig om m.b.v. de zogenaamde Refutas formule de gemiddelde viscositeit te bepalen van een vloeistofstroom. De viscositeit van een vloeistof geeft aan hoe stroperig het is. Olie heeft bijvoorbeeld een hogere viscositeit dan water.

 

 

 

 

 

jos-dag-5-2_bewerktDe sportzaal in het Willem Alexander Sportcentrum op het Zernike waar ik basketbal bij G.S.B.V. De Groene Uilen, de leukste basketbal vereniging van Groningen!

 

 

 

 

jos-dag-5-3_bewerktVandaag heb ik gewerkt aan een opdracht van vorig jaar die ik nog moest inleveren, en dat ga ik nu doen op school. Dus nu heb ik weekend en is het tijd voor een drankje!


Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl