Menu

De week van Rosa Geveling

Naam: Rosa Geveling
Leeftijd: 20 jaar
Opleiding: Chemical Engineering & Chemistry

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Al op de middelbare school was ik graag bezig met techniek en de bètavakken, vooral scheikunde vond ik interessant. Scheikundige technologie is een heel diverse opleiding, met de focus op chemie, materiaalkunde en procestechnologie. Voor mij is dit de perfecte combinatie tussen scheikunde, wiskunde en natuurkunde. Dat je in deze opleiding zowel de theorie als de toepassingen krijgt, sprak mij erg aan. Ik vind het fijn dat je in Eindhoven je studie al vroeg een eigen richting kan geven, door je te verdiepen of verbreden met verschillende keuzevakken.

Wat vind je het leukste aan je opleiding?
Zelf haal ik heel veel voldoening uit vakken zoals thermodynamica, waar je je kennis en inzicht moet gebruiken om een realistisch probleem op te lossen. Ik voel me op mijn plek bij deze opleiding, omdat de mensen om mij heen net zo enthousiast en gemotiveerd zijn als ik: dat gaat bijna vanzelf, met zo veel ontwikkeling in onderzoeken, ideeën en toepassingen op het gebied van scheikundige technologie. Je weet echt waar je het voor doet!

Goeiemorgen! Welkom op de TU Eindhoven, dit is hoe onze campus er uit ziet als ik ’s ochtends aan kom. Rechts zie je de Helix, het gebouw van de faculteit Scheikundige Technologie. Links zie je Metaforum, de universiteitsbibliotheek. Daar ga ik vandaag eerst heen, want ik heb een ochtend vrij.

 

 

Ik werk aan de opdrachten voor het vak voortgezette Chemische Bindingen. In dit vak kijken we bijvoorbeeld naar de kwantum theorie, hoe elektronen bijdragen aan een binding tussen atomen en naar vibraties van moleculen. Hierdoor begrijp je beter welke atomen wel zullen binden en welke niet en kun je er ook aan rekenen.

 

 

Scheikundige technologie heeft in Eindhoven haar eigen studievereniging: T.S.V. Jan Pieter Minckelers (Japie). Bij Japie zit ik samen met twee studiegenoten in de Batavierenrace commissie. De Batavierenrace is een estafette loop voor studenten, met daarna het grootste studentenfeest van Europa! Hier doen ook 25 Japie’s aan mee, en samen met twee studiegenoten regel ik alles voor onze deelname. Vanmiddag zijn we onder andere bezig met het ontwerp voor het t-shirt, hier zie je mij met het ontwerp van vorig jaar.

 

 

 

Ik woon op kamers in Eindhoven in een gezellig studentenhuis met vier huisgenootjes. We eten vanavond met z’n drieën: Fabian heeft shoarma gemaakt. Na het eten ga ik nog even terug naar de campus om te studeren. Tot morgen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag heb ik de hele dag les op de universiteit. Ik begin met het hoorcollege van voorgezette chemische bindingen. Met een grote groep mensen zitten we in een zaal te luisteren naar de professor die ons alles uitlegt. Later in de week zal ik deze stof gebruiken in opdrachten en vrijdag volg ik het bijbehorende werkcollege.

 

Na het hoorcollege ga ik naar het eerstejaars lab. Hier heb ik vorig jaar zelf ook mijn eerste practicum gevolgd! Vandaag ben ik er om samen met de meelopers een experiment te doen. Als je een meeloopdag komt doen bij onze opleiding, loop je een dag mee met een eerstejaarsstudent. Omdat het werken op een lab veel voorkomt in de faculteit, maar de eerstejaars vandaag geen practicum hebben, doe ik een onderzoekje met de meelopers. We onderzoeken gecontroleerde medicijnafgifte met alginaten, de alginaten zorgen er voor dat er bolletjes worden gevormd die langzaam het medicijn afgeven. Zo blijft de concentratie langer constant en hoeft het medicijn minder vaak ingenomen te worden. In plaats van een medicijn sluiten we nu kleurstof op in het bolletje, na metingen met de spectrofotometer blijkt dat het bij alle meelopers is gelukt!

Na de meelopersproef heb ik pauze. Samen met Roos, mijn studiegenootje en vriendin, zit ik in de zon met m’n oogjes dicht. Lekker!

 

 

 

 

 

 

’s Middags volg ik het werkcollege van mijn keuzevak. In Eindhoven heb je naast de vastgestelde vakken van je opleiding ook ruimte om je eigen richting aan je studie te geven. Zelf volg ik een aantal verdiepende vakken vanuit scheikunde, maar ook wat vakken bij natuurkunde en wiskunde. Deze periode heb ik gekozen voor het vak Statistical Mechanics and Molecular Simulations, dat gegeven wordt door de faculteit natuurkunde. Vanmiddag werk ik aan een simulatie van faseovergangen op mijn laptop.

Eén van mijn hobby’s is handballen, op dinsdagavond train ik bij de studentenhandbalvereniging Oktopus. Oktopus is een leuke vereniging met goede trainingen en fanatieke leden: ik train er altijd met veel plezier. In Eindhoven zijn nog veel meer studentensportverenigingen waar je lid van kan worden en ook is er een mooi sportcentrum op de campus.


Mijn dag begint met opdrachten maken in de bibliotheek. Nu is het nog rustig, maar later op de dag zit Metaforum vaak helemaal vol met studenten. Er zijn verschillende verdiepingen voor mensen die samen willen werken en mensen die juist in stilte willen leren. Zelf schiet ik goed op met de opdrachten die bij het college van gisteren horen.

 

Ik neem een kopje thee in de Japiekamer en hou daar even pauze. Japie is de studievereniging van scheikundige technologie. Zij organiseert voor ons allerlei leuke en gezellige activiteiten, maar bereidt je ook voor op je toekomst. Zo zijn er excursies naar bedrijven en lunchlezingen. Ook worden er culturele of sportieve activiteiten georganiseerd en zijn er reizen naar het buitenland waar je deel aan kunt nemen. Het bestuur van Japie bestaat uit vijf studenten, zij weten dus precies wat er speelt binnen onze opleiding. Je kunt dan ook altijd bij hen terecht als je vragen of opmerkingen hebt.

In februari is de TU overgestapt naar een nieuw learning management systeem. In zo’n systeem kun je bijvoorbeeld je rooster en je cijfers bekijken. Sinds vorig jaar ben ik bij de klankbordgroep van dit systeem. Af en toe overleggen we over welke dingen wij als studenten belangrijk vinden en hoe wij het systeem graag zouden zien. Vandaag bespreken we hoe het nieuwe systeem is ontvangen en krijgen daar een lekker broodje kroket bij!

 

 

 


’s Middags werk ik verder aan mijn opdracht voor scheidingstechnologie. We doen literatuuronderzoek naar ontwikkelingen in scheidingsmethoden in de afgelopen tien jaar. Het onderwerp dat mijn groepje heeft gekozen is desalination, dat heeft er mee te maken dat je zeewater zuivert tot drinkwater. Dit proces is erg belangrijk, met name in droge gebieden, maar kost ook veel energie. Er wordt daarom veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van dit proces. Vandaag verdiep ik me in de verschillende controller systemen die mogelijk zijn voor de temperatuur en het waterniveau.

Voor vanavond verlaat ik Eindhoven, ik ga naar mijn ouders. Ik eet daar mee en heb vanavond ook een handbaltraining. Om thuis te komen moet ik een eind met de trein, maar gelukkig is het station vlakbij de campus. Morgenvroeg kom ik weer terug naar Eindhoven voor mijn colleges!

 

 

 

 

 


Ik ben weer in Eindhoven en begin de dag met een ochtend werkcollege. Ik werk aan mijn opdracht voor Statistical Mechanics and Molecular Simulations. Ik simuleer daarvoor deeltjes in een systeem waarvan ik de temperatuur en de dichtheid kan instellen. In het fasediagram zijn deze temperaturen en dichtheden weergegeven. Ik maak drie plaatjes voor de drie fasen die aangegeven zijn, ten eerste fluid, waarbij het onderscheid tussen gas en vloeistof niet te maken is, ten tweede een combinatie van gas en vloeistof (vandaar ook het gat dat je in de “doos” ziet, daar zit het gas) en als laatste een vaste stof met een kristalstructuur.
In de middag werk ik zelf door aan de opdrachten van de verschillende vakken die ik volg, dit doe ik in de studieruimte van het scheikunde gebouw.

Op donderdag gaat om vier uur de F.O.R.T. open, dit is de borrelruimte van onze faculteit. Hier kun je iedere week met je studiegenoten even iets drinken en bijkletsen over de week. De F.O.R.T. heeft een grote collectie speciaal bieren, die zie je hier in de koelkasten staan, en hele fijne studentenprijzen.

 

 

Eind van de middag ga ik zelf ook naar de borrel! Omdat het super lekker weer is, hebben we deze week een buitenborrel. Ik blijf niet te lang en ga op tijd naar huis om te eten, want…

 

 

 

 

 

 

Ik doe mee aan de Dommelloop! Dit is een hardloopwedstrijd georganiseerd door de studentenatletiek vereniging van Eindhoven. Ik doe samen met nog drie anderen mee aan de estafette, we lopen ieder een rondje van 2,5km over de campus. Onderweg worden we fanatiek aangemoedigd (Sabine rent zelfs een stukje mee) en ons team zet een mooie tijd neer.

 

Goeiemorgen! Ik begin de dag met scheidingstechnologie, hier zie je een foto van het allereerste hoorcollege. Bij dit vak leren we de verschillende methoden die er zijn om te scheiden. In de chemische technologie is scheiding erg belangrijk, bijvoorbeeld om een zuiverder product te verkrijgen of om giftige of milieuschadelijke stoffen te verwijderen. Omdat een goede scheiding vaak duur is, is het belangrijk om een goede inschatting te kunnen maken van de zuiverheid die je wil verkrijgen. Bovendien is het belangrijk de alternatieve methoden goed te begrijpen, zodat je een goede afweging kunt maken! Ook dit vak bestaat uit hoorcolleges waar je uitleg krijgt en werkcolleges waar je zelf aan de slag kunt met de stof.

Na de lunch heb ik het werkcollege van Chemische Bindingen en Elektriciteit & Magnetisme. Door de week heen heb ik gewerkt aan de zelfstudie opgaven, nu kan ik vragen stellen over alles wat ik nog niet begrijp. Werkcolleges heb je vaak in een kleinere groep waardoor de docent veel tijd voor je heeft. Elektriciteit en Magnetisme klinkt misschien meer als een natuurkunde vak, maar is ook voor ons heel belangrijk: je kunt bijvoorbeeld denken aan het berekenen van het magnetische dipoolmoment van een elektron dat om een kern draait.

Om vijf uur ben ik klaar! Samen met Roos zit ik in de trein terug naar huis, we kletsen over afgelopen week en het aankomende weekend. Vanavond hebben we allebei weer training. Dit weekend moet ik nog wat werken aan mijn studie, omdat de tentamens er bijna aankomen. Ik ga zaterdag met vrienden iets leuks doen, Roos gaat dan stappen met haar team.

 

 

Dit was het dan weer! Tof dat ik jullie mee mocht nemen in mijn week, ik hoop dat jullie het interessant en leuk vonden. Vragen beantwoord ik graag en ook op de website van chemical engineering and chemistry (TU Eindhoven) kun je terecht! Groetjes en misschien wel tot ziens in Eindhoven, de lichtstad van Nederland (zie de foto van onze Glow schoorsteen op de campus!)

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl