Menu

De week van Rens van Roosmalen

Naam: Rens van Roosmalen
Leeftijd: 21
Opleiding: Bachelor scheikunde

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Het verklaren van eigenschappen en reactiviteit van stoffen sprak mij op de middelbare school heel erg aan, ik was gelukkig ook erg goed in scheikunde.

Wat vind je het leukste aan je opleiding?

Het leukste vind ik de practica, daar leer je veel praktijkvaardigheden, maar ook veel theorie bij het schrijven van verslagen.

 

Maandag: 

Bijna elke dag begint hier: met de trein naar Amsterdam, op naar de UvA.

 

 

 

 

 

 

 

Bij de opleiding scheikunde zijn er ook vakken die meer fysische achtergrond geven, zoals bij het vak thermodynamica. Dit wordt over het algemeen gezien als een van de meest uitdagende vakken van de opleiding.

 

 

 

 

Buiten colleges volgen is het ook mogelijk om commissiewerk te doen tijdens je studententijd! Ik zit dit jaar onder andere in de kookcommissie, met deze commissie gingen we taarten bakken voor de verjaardag van onze studievereniging, het Amsterdams Chemisch Dispuut.

 

 

 

 

 

Dinsdag: 

De taarten voor de 72ste verjaardag van het ACD zijn goed gelukt, de actionman met een jurk aan was in het thema van het feest van afgelopen week: sprookjes. Het idee was om een prinsessenjurk om een barbiepop te doen, maar er was geen barbiepop beschikbaar.

 

 

 

 

 

 

Tijdens de opleiding scheikunde is er ook een groot aanbod aan praktijkdagen. In het eerste jaar leer je voornamelijk practicumvaardigheden en wetenschappelijke verslaglegging, in het tweede jaar kan je twee keer een maand meelopen met een onderzoeksgroep en doe je echt onderzoek. Dit is een voorbeeld van een opstelling die gebruikt werd bij zo’n project, een ballon gevuld met etheengas is hier aangesloten op een schlenk met katalysator om te testen of de katalysator etheen kan oligomeriseren.

 

 

Aantekeningen van anorganische chemie, een vak over hoe metalen binden aan andere stoffen, deze stoffen kunnen zowel organisch als anorganisch zijn.

 

 

Woensdag: 

Woensdag zijn we met de studievereniging naar een escape room gegaan, er mochten helaas niet uitgebreid foto’s genomen worden, maar dit mocht wel. Alle vier de groepen waren ruim op tijd ontsnapt uit de kamers!

 

 

 

 

 

 

Thuis zit ik vaak achter mij bureau om te gamen of om huiswerk te maken, natuurlijk heb ik een grote poster van het periodiek systeem boven mijn beeldscherm hangen om op te kijken tijdens het werken en om iedereen te laten zien dat ik een passie voor scheikunde heb.

 

 

 

 

 

 

Bij het maken van verslagen maken mijn medestudenten en ik erg vaak gebruik van het programma ChemDraw, met dit programma tekenen wij onze moleculen, reacties en reactiemechanismen.

 

 

Donderdag: 

De studie scheikunde in Amsterdam is een joint degree, dat wil zeggen dat je op de VU en op de UvA college volgt en van beide universiteiten een diploma ontvangt. Het gebeurt vrijwel nooit dat je op één dag op twee locaties college hebt gelukkig! Donderdag had ik dan ook een college op de VU.

 

 

 

 

 

Soms zien de PowerPoint presentaties van bepaalde colleges er erg lastig uit, maar met de uitleg van de professor en tekeningen op het bord wordt het eigenlijk altijd wel duidelijk.

 

 

 

 

 

 

Donderdag moesten er ook weer boodschappen gedaan worden, omdat de winkel erg dichtbij is doen mijn vriendin en ik meestal een paar keer per week kleine boodschappen in plaats van wekelijkse grote boodschappen.

 

 

Vrijdag: 

Op vrijdag hebben we elke week een borrel met een thema, hier ben ik vaak achter de bar te vinden om te helpen met biertjes tappen. Deze week was het thema Sint Maarten, dus liepen er mensen rond met lampionnen en waren er lampionnen opgehangen achter en boven de bar.

 

Voor de borrel begint moet er natuurlijk gegeten worden, dat doen wij meestal bij onze grote vriend Fuat, die ons elke vrijdag kan voorzien van een gezonde salade met vlees en patat, oftewel een kapsalon.

 

 

 

 

 

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl