Menu

De week van Menno van der Horst, promovendus

Naam: Menno van der Horst
Leeftijd: 25
Vooropleiding: Bachelor Civiele Techniek (TU Delft), Master Structural Engineering (TU Delft)
Beroep: Promovendus / PhD Candidate
Werkzaam bij: TU Delft

 

 


Waarom heb je voor deze baan gekozen?
Ik hou ervan om mezelf uit te dagen en als promovendus wordt van je verwacht dat je nieuwe kennis ontwikkelt door onderzoek te doen, wat een enorme uitdaging is. Ik kreeg de kans om het onderzoek waarmee ik mijn Masteropleiding afrondde voort te zetten in de vorm van een promotieonderzoek. Ik was erg enthousiast over dit onderzoek en had het gevoel nog veel te kunnen leren dus ik greep deze kans met beide handen aan.

Wat vind je het leukste aan je baan?
Het leukste aan mijn baan vind ik dat ik me op het randje bevind van bestaande kennis en innovatie. Je bent dus kennis aan het ontwikkelen die wellicht over een paar jaar gebruikt zal worden in de industrie en misschien wel wordt vertaald naar een nieuw product. Ook is het werk meer divers dan vele mensen denken. Naast het onderzoek doen, wat bestaat uit literatuuronderzoek, experimenten uitvoeren en numerieke modellen maken op de computer, ben ik tegelijkertijd projectmanager van het onderzoeksproject waar ik aan werk, reis ik de wereld af om presentaties te geven en te vergaderen met project partners en geef ik ook nog les aan tweedejaars studenten Maritieme Techniek.

Dag 1:

Ik woon op 5 minuten fietsen van de TU in het oude centrum van Delft en vanochtend begon ik de dag met het uitlaten van onze hond. Dit is het prachtige uitzicht op de Oostpoort, een trekpleister voor toeristen om een leuke selfie te maken.

 


 

 

 

 

 

 

Ik deel een mooi kantoor met een andere promovendus. De rechterzijde is mijn werkplek en hoewel dit er rommelig uitziet weet ik altijd alles direct terug te vinden. Vandaag heb ik hier de hele dag doorgebracht om mijn presentatie van komende woensdag voor te bereiden, dan hebben we namelijk een projectvergadering.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2:

Vandaag heb ik de hele dag hard moeten werken om mijn slides af te maken voor mijn presentatie van morgen. We hebben morgen namelijk een project vergadering waarin alle voortgang wordt besproken. Het is nu vijf uur en ik heb nog een aantal slides te gaan.

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de vergadering zal ik mijn resultaten presenteren van metingen die ik heb gedaan aan een stalen plaat met daarin een scheur. Deze metingen moeten ervoor zorgen dat in de toekomst scheuren in schepen en andere offshore constructies nauwlettend in de gaten gehouden kunnen worden met behulp van een draadloos systeem.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3:

Zoals ik gisteren al aangaf had ik vanmorgen een projectvergadering en ik ben door alle drukte geheel vergeten om een foto te maken tijdens de meeting. Vandaar dat ik vandaag 2 slides uit mijn presentatie laat zien zodat je een idee krijgt wat ik precies doe als promovendus aan de TU. Deze eerste slide bevat foto’s genomen bij TNO in Den Haag in een meetfaciliteit waar ik 3 weken terug een dag lang metingen heb verricht.

Nadat ik die dag metingen had gedaan had ik 2,2 GB aan data verzameld. Het was een hels karwei om dit allemaal te analyseren, maar het is me gelukt en nog op tijd voor deze vergadering van vanmorgen. Op deze slide zie je de resultaten waaraan duidelijk te zien is waar zich de scheur in de stalen plaat bevindt.

Na de vergadering hebben we samen geluncht. Twee mannen moesten helemaal uit Duitsland komen dus het was goed om nog even na te kunnen praten met ze. Vervolgens ben ik al vroeg naar huis gegaan, omdat het vandaag de 25ste verjaardag van mijn verloofde is. Het is erg fijn dat ik zoveel vrijheid krijg als promovendus om zelf mijn tijd in te mogen delen. Wel wordt er veel van me verwacht in de vorm van resultaten en dat is soms best lastig als je onderzoek doet en de uitkomst niet bekend is.

 

Dag 4:

Vandaag zat de agenda flink gevuld met meetings dus ik besloot om al vroeg naar de TU te gaan om de notulen van de vergadering van gisteren te maken. Ook heb ik geprobeerd contact op te nemen met de legal department om de status op te vragen van contracten met bedrijven die mijn onderzoek financieren. Want naast onderzoek doen fungeer ik ook als project manager wat betekent dat ik allerlei administratief werk erbij moet doen en contact met de bedrijven moet onderhouden. Het is veel werk maar ook erg leerzaam. Mijn eerste meeting was een interview door iemand die een Research Exhibition gaat organiseren waaraan ik 2 jaar geleden ook had meegedaan. Achter mij zie je de poster die destijds is gemaakt voor mijn onderzoek. Het is erg nuttig om zulke evenementen mee te pakken voor je professionele netwerk.

 

Verder had ik nog een bespreking over onderwijs. Over een paar weken zal ik namelijk net als vorig jaar een vak les gaan geven. Eigenlijk is het een project waarin tweedejaars studenten van maritieme techniek een containerschip constructief gaan ontwerpen. En tot slot had ik nog een meeting, namelijk de maandelijkse department meeting waarin we alle nieuwe ontwikkelingen bespreken die ons aangaan op gebied van onderzoek en onderwijs. Een drukke dag dus al met al waarin weinig tijd over was om nog wat berekeningen te maken. Dus ik besloot om naar huis te gaan en lekker uit te waaien buiten samen met Pippa.

 

 

 

 

Dag 5:


Eerder liet ik al zien hoeveel rommeliger mijn kant van het bureau is. Nu vertrekt mijn kamergenoot morgen voor 3 maanden naar Parijs voor een stage en kwam ze vanmorgen nog haar laatste spullen ophalen waardoor het contrast helemaal sterk zichtbaar is. Misschien wordt het toch een keer tijd om mijn bureau op te ruimen.

 

 

 
Achter mijn bureau is waar ik de hele dag heb doorgebracht en ik ben voornamelijk bezig geweest om computersimulaties te draaien om vervolgens de resultaten te kunnen vergelijken met de gemeten waarden. Als ik er namelijk eenmaal voor zorg dat ik mijn computer model gevalideerd heb, dan kan ik elk gewenste situatie modelleren zonder een experiment te hoeven uitvoeren wat veel tijd en geld bespaart. Op het moment kan ik mijn metingen simuleren met een foutenmarge van maximaal 13%.

Tot slot wil ik graag melden dat ik ook een website bijhoud over mijn onderzoeksproject: www.crack-guard.com. Als je geïnteresseerd bent in het onderzoek wat ik doe, dan kun je hier meer informatie erover vinden en op de hoogte blijven van waar we mee bezig zijn. Ook is er een leuke demonstratie video te zien over de werking van de CrackGuard sensor.

 


Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl