Menu

De week van Koen van Wijck, student Middenkader Engineering Elektrotechniek Technicus

Naam: Koen van Wijckprofiel_bewerkt
Leeftijd: 20
Opleiding: Middenkader engineering elektrotechniek technicus BOL 4

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Oorspronkelijk had ik voor een mix-opleiding gekozen van elektrotechniek en werktuigbouwkunde.
Toen Terneuzen en Vlissingen fuseerden moest ik kiezen tussen de twee en heb ik voor elektrotechniek gekozen.
Er liggen meer kansen in de elektrotechniek en de praktijk is gewoon leuker.

Wat vind je het leukste aan je opleiding?
Het zelf ontwerpen van installaties en systemen.
Het zelf realiseren van wat je ontworpen hebt. Van begin tot eind je eigen visie in het project verwerken. En het stage lopen.

Dag 1:

Ik heb me al voorgesteld in mijn biografie en vandaag is de eerste dag dat ik jullie meeneem op mijn stage.

Foto’s zullen er helaas niet veel zijn want op mijn stage mag ik niet zomaar foto’s nemen van installaties. Dat moet op aanvraag en is niet zomaar geregeld. Ik loop stage bij DOW [http://www.dow.com/en-us] op de afdeling EPDS (hoogspanning). Wij zorgen ervoor dat de fabrieken van stroom voorzien blijven. Ook doen wij onderhoud aan installaties die in distributie-gebouwen staan. Het leuke aan dit werk is dat je overal komt op het terrein en elke dag wel iets anders te doen hebt.

Ik begon de maandag met een meneer van een externe firma (die niet op Dow terrein gevestigd is). Er was een storing in een gelijkrichter kast die de wisselstroom van noodaccu’s omzet naar gelijkstroom 125V. We hebben redelijk snel ontdekt waar de storing vandaan kwam.
Er was een voeding kapot die het display voorziet van stroom. Deze is vervangen en de storing is opgelost.

In de middag ben ik zelf bezig geweest met het programmeren en testen van een beveiligingsrelais. Dit beveiligingsrelais zorgt ervoor dat er geen schade in het circuit ontstaat als er een fout of iets ongewoons optreedt in een stroomcircuit.

Morgen heb ik thuis nog een projectje en de halve finale Champions League.

Dag 2:

Vandaag ga ik in mijn garage thuis nieuwe verlichting ophangen. Als je twee rechterhanden hebt dan kan je deze klusjes makkelijk zelf thuis doen. De kennis die je opdoet op school is ook nog eens handig als je later dit soort klusjes doet. Je denkt het misschien nooit meer nodig te hebben, maar als je met zoiets bezig bent dan herinner je je toch snel dingen die je op school geleerd hebt.

Resultaat was mooi en binnen een ochtendje hing het allemaal!

foto dag 2

Vanavond is er ook nog eens de halve finale Champions League, Real Madrid – Juventus.
Ik zal er klaar voor zitten. Hoop dat het een spannende wedstrijd wordt. Moge de beste winnen, maar stiekem ben ik wel voor Juventus.

Morgen weer een dag en dan ben ik op stap naar Tessendelo waar een onderhoudsstop aan de gang is. Zij hebben ons gevraagd of wij willen assisteren bij het onderhoud aan de hoogspanninginstallatie.

Dag 3:

Vandaag ga ik met mijn begeleider naar Tessendelo voor het in bedrijf nemen van een ATS (automatic transfer system). Dit systeem zorgt ervoor dat er naar een andere voeding wordt geschakeld als er een voeding faalt, zo kan de fabriek blijven draaien.

Tijdens het in bedrijf nemen van de ATS zijn er nog kleine storingen boven komen drijven, maar deze waren redelijk snel opgelost. Het probleem was vaak dat er nog een draad verkeerd aangesloten was, waardoor het sein niet goed binnen kwam op het beveiligings relais.
Een ander probleem was een kapotte kaart in het relais, die hebben we dus ook nog moeten verwijderen. Daar zijn we lang mee bezig geweest. Morgen nemen we een nieuwe kaart mee van de werkplaats op DOW.

Dag 4:

Vandaag eerst een safety meeting op DOW en dan snel een kaart zoeken om de kapotte kaart die we gisteren bij Tessendelo uit het relais hebben verwijderd te vervangen.
Na goed 2 uur rijden komen we weer aan bij Tessendelo. Hier brengen we het relais terug naar originele staat en vervolgens checken we alles van het relais nog een keer.
De ATS is nu weer goed en is weer in bedrijf genomen, we kunnen hem nu weer overdragen aan de mannen van Tessendelo. Zij hebben ons heel erg bedankt en waren tevreden met het resultaat.

Dag 5:

Vandaag meetings en voorbereidingen en onderhoud aan een deel van een 50kv open ring station. Mijn werkzaamheden houden vandaag dus in: materiaal bestellen, externe firma benaderen voor het onderhoud (wij hebben daar niet genoeg mensen voor) en testfiles maken voor de beveiligings relais.

Een open ring station is een ring met daaraan voedingen en verbruikers die in de buitenlucht staan. Een ring bestaat uit 3 koperen leidingen.

.                                                                                                                                1

foto dag 5 afoto dag 5 b
.            3                                                                                                            2

1: Ring die rechts uit beeld gaat en van achter bij het rode pijltje beneden weer terug komt
2: Hier loopt de ring weer die links in beeld weer naar voren loopt
3: Dit zijn schakelaars die de mast ertussen kunnen uitschakelen

 


Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl