Menu

De week van Ian Pedonomou, chemisch technoloog

profielfoto_bewerkt
Naam: Ian Pedonomou
Leeftijd: 26
Vooropleiding: Technische Bedrijfskunde (WO, specialisatie proces technologie)
Beroep: Chemisch technoloog
Werkzaam bij: AkzoNobel

Waarom heb je voor deze baan gekozen?
Ik vind techniek erg interessant en wilde graag voor een grote werkgever werken met veel ontwikkelingskansen en doorgroei mogelijkheden.

Wat vind je het leukste aan je baan?
Het leukste vind ik dat ik op de fabriek zelf werk. Veel ideeën en verbeteringen die je als plant-technoloog bedenkt kunnen relatief snel geïmplementeerd worden en je ziet dan echt het resultaat van je werk.

Dag1
foto_1_bewerkt
8:30 begin van de week. De MCA fabriek staat er nog.

foto_2_bewerkt   foto_3_bewerkt

Eerste stop. Voor ik naar kantoor ga loop ik altijd langs de controle kamer. Vanuit hier wordt 24/7 de fabriek bestuurd. Ik lees even de wacht verslagen van afgelopen weekend door en bespreek eventuele acute problemen met de afdeling productie.

Ook met mijn eigen computer kan ik precies zien hoe de fabriek er voor staat. Eenmaal op mijn kantoor aangekomen check ik elke dag eerst hoe veel en hoe efficiënt er geproduceerd is.

foto_4_bewerkt Als technoloog houd je je niet alleen met operationele zaken bezig; je doet ook lange termijn projecten. Ik ben bezig met een project om onze product kwaliteit te verbeteren. Je hebt daarmee ook te maken met andere afdelingen zoals marketing en sales. Bij AkzoNobel zitten deze in Amersfoort. Regelmatig houden we elkaar op de hoogte van de voortgang via een communicator call.

 

 

 

foto_5_bewerkt Een belangrijk onderdeel van het werk van een technoloog is ook storing zoeken. Soms zijn er problemen met de kwaliteit of productiecapaciteit van de fabriek.
Als niet direct duidelijk is hoe dit kan dan is het de taak van de technologie-afdeling om de oorzaak te vinden. Je gebruikt je kennis van het proces, technische documentatie en de meet gegevens uit de fabriek om het probleem te analyseren. Het belangrijkste is dat er geproduceerd kan worden. Dus als er zich een acuut probleem voor doet heeft het oplossen daarvan de hoogste prioriteit.

Dag 2
foto sporttas_bewerkt Sporttassen achterin, vanochtend carpoolen met een collega. Vanavond direct na het werk samen naar de sportschool.

 

 

 

 

foto_1_bewerkt Op 22 meter hoogte aan de kust kan het flink stormen. Een aantal werkzaamheden zijn afgelast omdat bij deze wind niet gehesen kan worden.

 

 

 

 

 

foto_2_bewerkt Een belangrijk onderdeel van het werk van een technoloog is het verbeteren van het proces. Als je een idee hebt voor een verbetering ga je vaak eerst een proef doen waarmee je bewijs verzamelt dat jouw idee werkt. Vervolgens dien je een voorstel in om de wijziging door te voeren. Als dit voorstel wordt goed gekeurd wordt jouw idee uitgevoerd. Het is belangrijk om een wijziging goed te testen omdat je in de chemische industrie vaak met gevaarlijke stoffen werkt die bepaalde risico’s met zich meebrengen.
Het potentieel daarentegen is ook groot; omdat er op zeer grote schaal geproduceerd wordt levert een kleine verbetering vaak al erg veel geld op.

foto_1_bewerkt Zo. Nu kan de workout beginnen.

 

 

 

 

 

 

Dag 3
studentenuitdelft_bewerkt Vandaag studenten uit Delft op bezoek.
Als jonge technoloog bij AkzoNobel wordt je ook vaak ingezet om studenten en studiekiezers te enthousiasmeren voor AkzoNobel of de chemische industrie.

 

 

 

foto_1_bewerkt Veiligheid speelt een zeer grote rol in de chemische industrie. Het verbeteren van de veiligheid is ook onderdeel van mijn werk. Dit gaat voornamelijk om technische verbeteringen. Daarnaast zijn er ook programma’s om het gedrag van mensen te veranderen en mensen bewust te maken van risico’s. Dat is natuurlijk minstens zo belangrijk.

 

 

foto_2_bewerkt

Op naar huis. Wat werktijden betreft heb ik veel vrijheid. Ik begin graag wat later en werk wat langer door, maar als ik eerder naar huis wil is dat geen probleem. Het is mijn eigen verantwoordelijkheid dat ik mijn werk af krijg. Ook af en toe thuis werken is mogelijk.

 

 

 

Dag 4

foto_1_bewerkt Natuurlijk wordt er ook flink vergaderd. Elke ochtend vind er afstemming plaats tussen de afdelingen technologie, productie en maintenance. Dan wordt de performance van de fabriek besproken aan de hand van allerlei kpi’s.

 

 

 

foto_2_bewerkt

En verjaardagen moeten natuurlijk gevierd worden met taart.

 

 

 

 

 

 

 

foto_3_bewerkt Op donderdag wordt er altijd samen geluncht met alle “jeugd” van het chemie park.

 

 

 

 

 

 

foto_4_bewerkt Sommige dagen bestaan uit behoorlijk veel vergaderen. Persoonlijk houd ik niet zo van stil zitten. Daarom is het fijn dat er altijd wel dingen zijn die je ter plekke in de fabriek uit moet zoeken. Mooi moment om aan het eind van de dag nog even uit te waaien.

 

 

 

Dag 5
IMG_0160_bewerkt IMG_0156_bewerkt
Vanochtend begonnen met de uitvoering van een proef. Met een zelf gebouwde opstelling gasmonsters nemen uit de fabriek. Daarna een beetje labwerk.

foto 3_utrecht foto4_bewerkt
Laatste agendapunt van de week; vergadering met alle site vertegenwoordigers van YAN met aansluitend een etentje in Utrecht. Was wel een stukje rijden vanuit Delfzijl. YAN organiseert allerlei activiteiten voor (nieuwe) medewerkers van AkzoNobel en doet dit zowel landelijk als lokaal.


Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl