Menu

De week van Catrien Mollee

Naam: Catrien

Leeftijd: 23

Vooropleiding: Chemische Technologie (HBO in Utrecht)

Beroep: Procestechnoloog

Werkzaam bij: Crown van Gelder (CVG)

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Ik heb, nadat ik mijn diploma heb ontvangen, mijn CV op de nationale vacaturebank gezet. Binnen no time kreeg ik een belletje van een uitzendbureau. Ze hadden een vacature voor mij liggen bij de papierfabriek Crown van Gelder. Ik mocht op gesprek komen bij ze en er volgde al snel een tweede gesprek. Na een korte tijd hoorde ik dat ik aangenomen was!

Wat vind je het leukste aan je baan?

Ik vind de diversiteit van het werk heel fijn, je doet elke dag wel wat anders. Ook is het een redelijk klein bedrijf waardoor je je erg betrokken voelt bij het hele proces. 🙂

Maandag

“Welkom op mijn werkplek! Hier begin ik mijn werkdag, vaak met een kopje thee.  Ik begin rond 08:00 en start mijn dag met het lezen van het dagrapport. Hier staat in hoe de machine de afgelopen 24 uur gedraaid heeft. Ik bespreek deze om 09:15 stipt met mijn collega’s van het team (de ochtendvergadering). We hebben twee teams, voor elke machine één team.”

 

 

“Vlak voor de ochtendvergadering begint loop ik soms nog even een rondje door de fabriek om aan de operators te vragen of ze nog opmerkingen hebben die ik mee kan nemen in de vergadering. Gedurende de dag loop ik geregeld nog door de fabriek om wat zaakjes te regelen. Veel van die zaakjes komen voort uit de ochtendvergadering. In de middag focus ik mij dan meer op mijn eigen taken.”

 

 

” Aan het einde van de dag fiets ik weer naar huis (11 km). Ik steek altijd het kanaal over met het pontje. Ik heb dan mooi uitzicht op de papierfabriek (het blauwe gebouw). Ik kan dan ook zien of de machines draaien of niet. Als je twee pluimpjes uit het dak ziet komen dan draaien beide machines, een goed teken dus.”

 

 

Dinsdag 

“Ik sta elke ochtend op om 6:20. Ik ga altijd even douchen, ontbijten en het ontbijtnieuws kijken. Rond 07:00 stap ik op de fiets. Ik kies er zelf voor om vroeg op te staan omdat het ’s ochtends lekker rustig is op werk en ik redelijk op tijd naar huis kan, als de machine netjes draait natuurlijk.”

 

 

 

“In ons kantoor (we zijn met zes, erg gezellig!) hangt een groot scherm met allemaal meters. Deze meters geven aan hoe de machine loopt. Rood betekent meestal dat er iets afwijkt dus dan ga ik even langs bij de operators om te kijken wat er aan de hand is. In dit geval zijn de rode meters bewust, het scherm ernaast laat namelijk zien wat de specificaties zijn van het gemaakte papier en die zijn uitstekend! Dat is te zien doordat het scherm bijna helemaal grijs is. Hoe minder gele en rode vlakjes, hoe beter.”

 

“Dit grote bord hangt in de gang van onze afdeling, de TLD (technologische dienst),  aan de kant van het team van papiermachine 1 (PM1). Bij team PM2 hangt er ook zo een. Het is een tekening van het volledige proces van de machine. Zo kunnen we productie problemen beter opsporen en oplossen. Er komt echt meer kijken bij papier maken dan je denkt! 🙂 Daarom vind ik het ook zo leuk om er steeds meer van te leren.”

 

Woensdag 

“Dit is één van de twee laboratoria die we hier hebben. In dit lab meten ze de kwaliteit van het water, zo kunnen we zien of we niet teveel stoffen lozen die niet in het kanaal horen. Ook kan je hier kleine blaadjes papier maken voor testjes, eventuele vlekken die ik in het papier tegenkom onderzoeken en kan je nog vele andere kleine testjes doen. Het andere lab (kwaliteitslab) is puur voor het meten van de kwaliteit van het papier dat uit de machines komt.”

 

“dit is een van de belangrijkere plekken in de fabriek. Hier zit de machinevoerder. De machinevoerder zorgt voor een groot deel van de papier kwaliteit. Hij let op het papier in de natpartij, daar waar het papier door middel van ontwatering (via zwaartekracht en persing) zijn vorm krijgt. Vandaag kwam ik dan ook met hem erover praten. We gaan een test uitvoeren en die ga ik met alle ploegen doorspreken. Er zijn in totaal vijf verschillende ploegen. Als je trouwens goed kijkt zie je op het scherm rechtsboven groene, rode en gele meters. Dat zijn dezelfde meters die je gisteren zag in ons kantoor, maar dan alleen de meters die van belang zijn voor de machinevoerder. De stofvoorbereider (operator die let op het papier/pulp voor het de machine op gaat) en de droger (operator die let op de droging van het papier) hebben ook elk hun eigen meters. Zo kunnen ze goed zien of de machine goed loopt.”

“Een mooi voorbeeld van een defect in het papieren is een plooi. Plooien komen wel eens voor aan de zijkanten, maar ook over de hele breedte van de papierbaan. Je kan ze goed wegregelen met wat aanpassingen aan de machine. Stel dat ze met aanpassingen aan de machine niet weg gaan dan is er soms ook wat mechanisch aan de hand, of het zit in het papier zelf. Het is aan mij om dan de oorzaak te vinden en op te lossen. In dit geval gingen de plooien weg met wat aanpassingen aan de machine, maar hebben ze nog wel even een voorbeeld van zo’n plooi laten zien.”

Donderdag

“Vandaag bespreek ik met een ploeg een test die ik binnenkort wil starten. Dit is ploeg twee van de vijf. Ik spreek met ze door wat de bedoeling is van de test en bereid ze vast voor op het moment dat die test voor ze begint. Het is niet moeilijk, maar wel iets nieuws waar we aan moeten wennen.”

 

 

 

 

 

“We hebben vandaag een stilstand bij PM1 om een tandwiel vooraan de machine te wisselen. Dit is voor mij het perfecte moment om te zien hoe de machine er van binnen uit ziet, dus zodra ik die kan heb om te kijken dan pak ik die meteen! Momenteel zijn ze ook de boel daar aan het inspecteren.”

 

 

 

“Natuurlijk hoort vergaderen ook bij het werk. In deze vergadering bespreken we de maandresultaten van oktober met de lijnmanager, performance managers, technologen (mechanisch en proces) en technische dienst van team 1. Er wordt besproken hoeveel procent van de tijd de machine gedraaid heeft en hoeveel procent van het gemaakte papier afgekeurd is. Eventuele stilstanden en afkeur van het papier kan verschillende redenen hebben. Uit de vergadering  volgen acties die uitgevoerd worden door de aangewezen persoon.”

 

 

Vrijdag 

“De laatste dag van de week alweer! Vandaag heb ik kort gezeten met een collega om een presentatie af te maken. Dit wordt de presentatie die we gaan gebruiken voor gastlessen over de papiersector op (middelbare) scholen.”

 

 

 

“De vezeloriëntatie van het papier is niet helemaal goed. Ik ga door middel van het draaien aan deze boutjes onderin de foto (genaamd spindels) de ligging van de vezels beïnvloeden. Ik sta dan ook aan het begin van de machine, de stofoploop. Hier wordt de dunstof op het doek gespoten en uiteindelijk tot papier gevormd. Ik vind het hartstikke leuk om een beetje te kunnen sleutelen aan de machine!”

 

 

“Als afsluiter van de week ben ik met oud studenten van de opleiding uit eten gegaan in Utrecht. We hebben elkaar al een jaar niet meer gezien, dus het werd hoog tijd dat we weer eens bij elkaar kwamen! Het is erg leuk om te horen wat iedereen aan het doen is. Eentje doet een master in Twente, een groot deel werkt al fulltime en er is zelfs iemand een opleiding gaan doen als korporaal bij de marine. Je kan echt alle kanten op met deze opleiding.”

 

 

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl