Menu

Ivo, dag 1

foto1_bewerkt foto3_bewerkt

De week is begonnen! Een groot gedeelte van de dag breng ik door aan mijn bench in het lab waar wij bestuderen hoe beschadigd DNA gerepareerd wordt en hoe het op een goede manier doorgegeven wordt aan de volgende generatie. Daarnaast zijn we geïnteresseerd in hoe veranderingen (dit noemen we mutaties) in het DNA ontstaan. Mutaties kunnen allerlei ziektes veroorzaken zoals kanker, veroudering en aangeboren afwijkingen, maar ze zorgen er ook voor er evolutie plaatsvindt.

foto2_bewerkt

Wij gebruiken het modelorganisme C. elegans. Dit zijn minuscule wormpjes (ongeveer 1 mm lang en zo dun als een haar). Om ze goed te kunnen zien en er mee te werken gebruiken we een microscoop.

foto4_bewerkt    foto5_bewerkt

De wormpjes leven op petrischaaltjes en eten bacteriën. Hierboven zie je de grote stapels met deze plaatjes die we in het lab gebruiken. De kast die lijkt op een koekast is een incubator die er voor zorgt dat de wormpjes op een constante temperatuur van 20C blijven.

foto6_bewerkt

Het beestje hiernaast op de foto heeft maar 1.000 cellen (ter vergelijking: een mens heeft er 37.200.000.000.000). Hierdoor is het heel eenvoudig. Toch wordt het DNA op vrijwel dezelfde manier gerepliceerd en gerepareerd als in mensen, dus kunnen we dit model goed gebruiken om deze processen verder te bestuderen.

Dit was het voor nu. Morgen meer over mijn werkzaamheden die niet op het lab plaatsvinden.

Cheers
Ivo


1 Comment


  1. Els van Emmerik

    Duidelijk en in begrijpbare taal beschreven!
    Begrijp dat je mensen in het middelbaar onderwijs wil bereiken, onze kids zijn die fase al voorbij.

Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl