Menu

Ivo, dag 3

IMG_4855_bewerkt IMG_4856_bewerkt

Woensdagochtend begint goed met een bezoek aan mijn favoriete barbier; Kapper Eric en daarna wakker worden met lekkere koffie en een muffin!

 

 

 

Maar er moet natuurlijk wel gewerkt worden. Eerst een korte uitleg.
Alles wat leeft is opgebouwd uit cellen die op hun beurt weer opgebouwd zijn uit allerlei moleculen; DNA natuurlijk, maar ook RNA, eiwitten, vetzuren, etc. Eiwitten kun je zien als een soort mini-machientjes. Er zijn ontzettend veel verschillende eiwitten en ze hebben allemaal een specifieke functie. Sommige zijn in staat om te bewegen en zorgen dat je spieren werken, anderen zijn enzymen die de chemische reacties katalyseren om die koffie en muffin van vanochtend te verteren.

hela-ii_bewerkt

Op deze prachtige foto zie je menselijke cellen waar verschillende eiwitten een kleur hebben gekregen. (Rood=bindweefsel tussen cellen, lichtblauw=het geraamte van de cel, paars=celkern met het DNA, Credit: Tom Deerinck)
Zoals ik eerder al vertelde bestuderen wij hoe beschadigd DNA gerepareerd wordt. Ook hier zijn eiwitten voor nodig. Wij proberen uit te zoeken welke en hoe ze hun functie vervullen.

 

IMG_4689_bewerkt Om te bestuderen hoe DNA schade gerepareerd wordt moeten we eerst DNA beschadigen. Dit doen we bijvoorbeeld met Röntgenstraling. Hierdoor ontstaan er breuken in het DNA van de wormpjes en kunnen wij bestuderen welke eiwitten belangrijk zijn om de breuken weer aan elkaar te lijmen.

 

foto zoveel_bewerkt

 

 

 

Het was een drukke dag vandaag, maar gelukkig vanavond wat ontspanning! We gaan met een aantal collega’s een drankje doen en een potje poolen.


Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl