Menu

De week van Ivo van Bostelen, wetenschapper

foto_ivo_bewerkt
Naam: Ivo van Bostelen
Leeftijd: 31
Vooropleiding: Bachelor en Master Biotechnologie, WUR
Beroep: Wetenschapper; ik doe promotieonderzoek in de genetica en moleculaire biologie
Werkzaam bij: LUMC in de groep van Prof. Marcel Tijsterman

 

 

 

Waarom heb je voor deze baan gekozen?
Ik heb altijd interesse gehad voor exacte vakken en de natuur. Op de basisschool wilde ik al bioloog worden en wat later kwam ik er achter dat ik scheikunde ook erg leuk vond. Mijn studie biotechnologie verenigde deze twee vakken en tijdens mijn master raakte ik gefascineerd door de “chemie van het leven”. Ik bestudeer nu misschien wel het belangrijkste biologische molecuul: DNA.

Wat vind je het leukste aan je baan?
Naast het feit dat ik aan iets werk wat ik gewoon heel erg boeiend vind is de afwisseling van werkzaamheden en het internationale karakter van wetenschappelijk onderzoek fantastisch!

Dag 1:

foto1_bewerkt foto3_bewerkt

De week is begonnen! Een groot gedeelte van de dag breng ik door aan mijn bench in het lab waar wij bestuderen hoe beschadigd DNA gerepareerd wordt en hoe het op een goede manier doorgegeven wordt aan de volgende generatie. Daarnaast zijn we geïnteresseerd in hoe veranderingen (dit noemen we mutaties) in het DNA ontstaan. Mutaties kunnen allerlei ziektes veroorzaken zoals kanker, veroudering en aangeboren afwijkingen, maar ze zorgen er ook voor er evolutie plaatsvindt.

foto2_bewerkt

Wij gebruiken het modelorganisme C. elegans. Dit zijn minuscule wormpjes (ongeveer 1 mm lang en zo dun als een haar). Om ze goed te kunnen zien en er mee te werken gebruiken we een microscoop.

foto4_bewerkt    foto5_bewerkt

De wormpjes leven op petrischaaltjes en eten bacteriën. Hierboven zie je de grote stapels met deze plaatjes die we in het lab gebruiken. De kast die lijkt op een koekast is een incubator die er voor zorgt dat de wormpjes op een constante temperatuur van 20C blijven.

foto6_bewerkt

Het beestje hiernaast op de foto heeft maar 1.000 cellen (ter vergelijking: een mens heeft er 37.200.000.000.000). Hierdoor is het heel eenvoudig. Toch wordt het DNA op vrijwel dezelfde manier gerepliceerd en gerepareerd als in mensen, dus kunnen we dit model goed gebruiken om deze processen verder te bestuderen.

Dit was het voor nu. Morgen meer over mijn werkzaamheden die niet op het lab plaatsvinden.

Cheers
Ivo


Dag 2:

foto 1_bewerkt Dag 2! Vandaag ben ik een stuk minder in het lab.
Door proeven te doen ontdekken we nieuwe dingen en het is heel belangrijk om deze kennis te delen met je collega’s. Dinsdag hebben we altijd een vergadering met onze groep waar iedereen zijn resultaten van de afgelopen week laat zien.

 

foto 2_bewerkt

Een andere manier om kennis te delen is door te publiceren over je resultaten. Hier ben ik momenteel ook mee bezig. Ik zit dus regelmatig aan mijn bureau waar ik bezig ben met het uitwerken van resultaten, grafieken maken en stukken schrijven.

 

foto 3_bewerkt
En natuurlijk gaat er ook veel tijd zitten in het bijhouden van alle ontdekkingen van andere onderzoekers van over de hele wereld. De drie bekendste vakbladen voor ons zijn Nature, Science en Cell. Hier staan de belangrijkste artikelen in en ik hoop hier ook ooit in te kunnen publiceren.

 

foto 4_bewerkt

 

Ik mag voor een groot gedeelte zelf mijn werktijden indelen. Omdat ik liefst niet zo vroeg begin werk ik meestal tot ongeveer 19.00u. Vandaag ga ik wel iets eerder weg omdat ik ga sporten. Om een beetje fit te blijven ga ik graag naar de fitness.

 

Dag 3:

IMG_4855_bewerkt IMG_4856_bewerkt

Woensdagochtend begint goed met een bezoek aan mijn favoriete barbier; Kapper Eric en daarna wakker worden met lekkere koffie en een muffin!

 

 

 

Maar er moet natuurlijk wel gewerkt worden. Eerst een korte uitleg.
Alles wat leeft is opgebouwd uit cellen die op hun beurt weer opgebouwd zijn uit allerlei moleculen; DNA natuurlijk, maar ook RNA, eiwitten, vetzuren, etc. Eiwitten kun je zien als een soort mini-machientjes. Er zijn ontzettend veel verschillende eiwitten en ze hebben allemaal een specifieke functie. Sommige zijn in staat om te bewegen en zorgen dat je spieren werken, anderen zijn enzymen die de chemische reacties katalyseren om die koffie en muffin van vanochtend te verteren.

hela-ii_bewerkt

Op deze prachtige foto zie je menselijke cellen waar verschillende eiwitten een kleur hebben gekregen. (Rood=bindweefsel tussen cellen, lichtblauw=het geraamte van de cel, paars=celkern met het DNA, Credit: Tom Deerinck)
Zoals ik eerder al vertelde bestuderen wij hoe beschadigd DNA gerepareerd wordt. Ook hier zijn eiwitten voor nodig. Wij proberen uit te zoeken welke en hoe ze hun functie vervullen.

 

IMG_4689_bewerkt Om te bestuderen hoe DNA schade gerepareerd wordt moeten we eerst DNA beschadigen. Dit doen we bijvoorbeeld met Röntgenstraling. Hierdoor ontstaan er breuken in het DNA van de wormpjes en kunnen wij bestuderen welke eiwitten belangrijk zijn om de breuken weer aan elkaar te lijmen.

 

foto zoveel_bewerkt

 

 

 

Het was een drukke dag vandaag, maar gelukkig vanavond wat ontspanning! We gaan met een aantal collega’s een drankje doen en een potje poolen.

Dag 4:

IMG_4873_juiste afmetingen

Donderdagochtend betekent koffie en koekjes met de afdeling!

IMG_4861_juiste afmetingen

Net als gisteren heb ik vandaag een vrij drukke dag, maar gelukkig hoef ik niet alles alleen te doen. Graag stel ik je voor aan Veerle! Zij is student Biomedische Wetenschappen en loopt bij mij stage. Dat betekend dat ze 6 maanden mee werkt aan mijn onderzoek. Zo leert ze hoe ze onderzoeker wordt. Ik vind het erg leuk om op deze manier studenten te begeleiden bij hun studie!

IMG_4875_juiste afmetingenVoor extra praktische hulp in het lab kan ik altijd rekenen op Ron. Hij is analist. Dat houdt in dat hij vooral bezig is om de onderzoekers, zoals ik, technisch te ondersteunen in het lab.

Marcel Tijsterman is mijn groepsleider en dus mijn baas (ik kon hem vandaag niet vinden voor een foto). Hij is professor en bedenkt de grote lijnen van ons onderzoek. Vaak komt hij met ideeën of wetenschappelijke vragen naar een van ons toe en dan proberen wij die te beantwoorden door proeven te bedenken en uit te voeren. Verder werken er in onze groep nog: 2 andere PhD studenten, 2 postdocs, 1 analist en nog 1 student. Veel mensen in de wetenschap werken maar een paar jaar op dezelfde plek. Ik houd erg van deze dynamische omgeving!

Over dynamisch gesproken; ik heb een filmpje gemaakt van mijn wormpjes.
IMG_4879.MOV

Ik heb één hobby waar ik de meeste van mijn vrije tijd aan kwijt ben en dat is koken (en natuurlijk eten ). Ik heb zelfs, samen met mijn jongere broer, sinds ongeveer 2 jaar een cateringbedrijfje: Bostel Brothers
We organiseren allerlei leuke diners en evenementen. Dit is een ontzettend toffe creatieve uitlaadklep! Soms lijkt koken wel een beetje op het volgen van een protocol in het lab, zeker als ik ook vloeibare stikstof in de keuken gebruik, zoals je kan zien op een van de foto’s

SONY DSC

IMG_3115_juiste afmetingen
DSC_0160 2_juiste afmetingen
IMG_3829_juiste afmetingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 5:

foto_3_bewerkt

Omdat DNA schade allerlei ziektes kan veroorzaken wordt er over de gehele wereld heel veel onderzoek naar het herstel ervan gedaan. Regelmatig zijn er grote conferenties en kleinere meetings waar we elkaar op de hoogte houden van nieuwe ontdekkingen. Dan kan het zomaar zijn dat je werkplek er ineens zo uit ziet! (Dit is helaas niet nu, maar vorig jaar tijdens een conferentie in Griekenland)

Vanochtend hebben we een kleinere meeting, gewoon in Leiden. Onze afdeling werkt veel samen met onderzoekers van het Erasmus MC uit Rotterdam en elke twee maanden is er een meeting waar een aantal mensen over hun werk vertellen. Vaak is er dan ook een gastspreker. Vanochtend een professor uit Amerika.

foto_5_bewerkt     foto_4_bewerkt

De meeting duurde de hele ochtend dus gauw het lab weer in om mijn experimenten af te maken en om er voor te zorgen dat alles klaar staat voor volgende week.

Het gebeurt regelmatig dat ik in het weekend wat moet werken, maar deze keer niet! Naast een echte foodie ben ik ook muziekliefhebber. Ik houd van concerten en festivals met goede rockbands maar ik ga ook heel graag naar house of techno feesten. Dit weekend komen mijn twee hobbys bij elkaar. Vrienden van me spelen in een band, Klavan Gadjé, en zijn op repetitieweekend. Ik heb beloofd om langs te komen om voor ze te koken!

foto_2_bewerkt    foto_6_bewerkt

foto_1_bewerkt

 

Te gek dat jullie me deze week via dit blog gevolgd hebben! En als je vragen hebt stel ze gerust.
Een goed weekend allemaal!

Cheers,
Ivo


Stel een vraag of geef een reactie!

Berichten worden pas geplaatst na goedkeuring door de beheerder.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl