Menu

De week van Iris de Bruin

Naam: Iris de Bruin

Leeftijd: 20

Opleiding: Molecular Science & Technology (TU Delft & Universiteit Leiden)

Wat vind je het leukste aan je opleiding?

Molecular Science and Technology onderscheidt zich van andere scheikundige studies door de combinatie van scheikunde en scheikundige technologie. Dat is dan ook meteen wat ik het leukste vind aan mijn opleiding. Wat ik ook heel gaaf vind is dat je al vanaf je eerste jaar mee doet aan ‘echt’ onderzoek. Je loopt dan mee met onderzoeksgroepen en probeert daar met je tot dan toe opgedane kennis een steentje bij te dragen aan een van de onderzoeksprojecten die zij hebben lopen.  Al met al kan ik daardoor met zekerheid zeggen dat ik bij MST op de goede plek zit.

Foto 1: Mijn kamer terwijl ik nog in bed lig

Het is weer maandag. Dat betekent voor mij een dag op het lab! Vanochtend ging mijn wekker om 8:00. Dat valt altijd even zwaar na het weekend. Vandaag zal ik de hele dag doorbrengen op het lab waar ik mijn eigen onderzoeksproject heb bij een van de onderzoeksgroepen van de Universiteit Leiden

 

Foto 2: de nieuwe faculteit in Leiden

Hier zie je de binnenkant van mijn faculteit. Deze is sinds het begin van dit collegejaar volledig in gebruik. Je kunt er nieuwe labzalen, collegezalen, en hele mooie studieruimtes vinden. Zoals ik al eerder zei zal ik vandaag van 9.00-17.00 op het laboratorium doorbrengen.

 


Foto 3: een van mijn samples.

Op deze foto zie je een van mijn samples die ik vandaag op het lab genomen heb. Voor mijn onderzoeksproject moet ik een metaalcomplex synthetiseren die als katalysator kan werken bij protonreductie tot waterstof. Een potentiële groene brandstof! In deze vial zit een deel van het complex dat ik aan het maken ben. Om correct te kunnen bepalen hoe mijn complex eruit ziet op atomaire schaal wil ik kristallen maken, die ik uiteindelijk zou kunnen bekijken mbv X-ray diffractie. Deze vial stond in de vriezer. Helaas zijn de kristallen niet zo goed gelukt als ik had gehoopt.

 

Foto 4: aan tafel met een van mijn huisgenootjes.

Op deze foto zit ik aan tafel in de kamer van een van mijn huisgenootjes. Vanavond eten we met het hele huis (7 personen) samen taco’s. Mijn huisgenootje en ik hebben net tafel gedekt en we zitten te wachten tot het eten klaar is.

Mooi uitzicht op Leiden
Ook op dinsdagen sta ik op het lab. Vandaag zal ik een paar nieuwe methodes proberen om de opbrengst van de synthese tot metaalcomplex dat ik wil maken te verhogen. Het onderzoeksproject wat ik doe is mijn Bachelor Eindproject. Ik heb het nog nergens gezegd, maar inmiddels zit ik in het derde jaar van mijn bachelor Molecular Science & Technology. Op dit moment hoef ik nog maar twee vakken te halen en mijn onderzoeksproject te voltooien (waarna ik een wetenschappelijk artikel moet schrijven over mijn project) en dan heb ik mijn bachelor binnen!

Deze foto is gemaakt vanaf de brug waarover ik altijd naar mijn faculteit fiets. Zowel mijn kamer als mijn faculteit zijn net iets buiten het centrum gelegen. Elke ochtend fiets ik dus over de Rijn, met mooi weer (zoals vanochtend) heb je dan dit mooie uitzicht over een deel van Leiden.

 

Het student kantoortje bij het lab
Als ik even niets te doen heb op het lab probeer ik op dit kantoortje zo veel mogelijk data uit te werken en dit om te zetten in nuttige informatie die ik later eventueel kan gebruiken tijdens mijn verslag. Dit kantoortje deel ik met 4 andere studenten die ook het onderzoeksproject van hun bachelor of master bij dezelfde onderzoeksgroep doen als ik. Meestal zorg ik ervoor dat ik om 9.00 op het lab ben, sommigen kunnen hun bed in de ochtend iets minder makkelijk uit komen. Zij zijn er vaak pas om kwart over 9.

 

Studeren!
Naast de drie dagen in de week die ik op het laboratorium rondbreng volg ik ook nog een vak: Statistische Thermodynamica. Het is een vervolg op het eerstejaarsvak Chemische Thermodynamica. Het vak is vrij wiskundig, en om het goed te leren begrijpen moet je dus veel opdrachten maken! Ter voorbereiding op mijn college van morgen, maak ik dus nu huiswerk voor dit vak.

College statistische thermodynamica
Vanochtend ging mijn wekker om half 8. Ietsjes later dan normaal, maar dat kwam omdat ik pas om 11 uur college had. Op vrijdag 31 maart organiseert de Universiteit Leiden een dag proefstuderen. Als bijbaantje ben ik student ambassadeur van mijn opleiding, en dat betekent dat ik onder andere verantwoordelijk ben voor het logistiek van het opleidingsgedeelte van zo’n dag proefstuderen. Lees: docent vragen voor een proefcollege, practicum voorbereiden, daarnaast is er dit jaar ook een nieuw onderdeel: een meet & greet waarbij scholieren met studenten, docenten en reeds afgestudeerde MST-ers kunnen praten!
Omdat dit volgende week al is moest ik hier vanochtend flink wat mails voor sturen.

Toen ik daar om half 11 eenmaal klaar mee was, ben ik op de fiets gesprongen naar mijn college.
Vandaag hebben we het gehad over oppervlaktespanning van vloeistoffen met gassen en vaste stoffen.

 

Tussen de colleges door een kopje thee drinken bij het hok van de studievereniging
Vaste prik tussen mijn colleges door is het halen van een kopje thee bij de residentie van mijn studievereniging. Daar wordt koffie en thee aangeboden voor alle leden en staan er chille banken om lekker even neer te ploffen en een gezellig praatje te maken met studiegenootjes van je eigen jaar of van andere jaren.

Genieten van het mooie weer
Het was vandaag voor de tweede dag op rij stralend weer. Uit mijn college ben ik meteen boodschappen gaan doen. Onderweg naar huis ben ik even op een bankje gaan zitten om te genieten van het lekkere weer. Daar heb ik ook deze foto gemaakt!

Career event van mijn studievereniging
Naast een hoop gezelligheid brengt mijn studievereniging ook veel nuttigs op het gebied van baan-orientatie. Zo ben ik vanavond naar de ‘afgestudeerd en dan?’ borrel geweest. Hier hebben 4 alumni gepraat over de keuzes die zij tijdens en na hun studie gemaakt hebben en hoe dat hen heeft gebracht op de plek waar zij nu zijn. Dit is onwijs handig om tips en tricks te horen en het helpt je om een beeld te vormen bij de mogelijkheden die je hebt na je studie.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl