Menu

Ouders

Hoe help ik mijn kind kiezen?

Ouders spelen een belangrijke rol bij de studiekeuze van hun kind. Bij de meeste kinderen spelen de voorkeuren van ouders voor bepaalde beroepen bewust of onbewust mee bij de keuze voor een bepaalde opleiding. Ook bespreken de meeste kinderen hun overwegingen met hun ouders. Voor ouders kan het lastig zijn de mogelijkheden te overzien. Er zijn nu meer en andere studies te volgen dan toen de ouders zelf voor de keuze stonden. Hoe help je dan als ouders je kind kiezen?

Thuis
In gesprekken over studiekeuze kunnen jongeren voor zichzelf helder krijgen waar ze naar op zoek zijn. Hierbij kun je als ouder vragen stellen om dit proces te ondersteunen. Om te ontdekken waar de interesses van je kind liggen kun je vragen stellen als “wat vind je nu je leukste vak op school?” Of “wat vond je de afgelopen jaren het leukste onderwerp op school?”. Op de antwoorden kun je vervolgens doorvragen. Vindt je kind bijvoorbeeld biologie het leukste vak, dan kun je verder onderzoeken of dat ligt aan de onderwerpen, de manier van lesgeven van de docent, of de leuke practica die bij dat vak horen. Zo help je te ontdekken wat je kind interessant en belangrijk vindt.
Zoek op internet een aantal competenties, eigenschappen of vaardigheden op. Beoordeel hiervan of deze wel of niet bij je kind passen. Is je kind bijvoorbeeld nauwkeurig? Onderzoekend? Het bespreken van competenties vormt een mooi startpunt voor een gesprek. Je kunt bijvoorbeeld vragen “Welke eigenschappen zijn belangrijk voor een bepaalde opleiding?” “Heb jij die eigenschappen of kun je die ontwikkelen?” Zo stimuleer je je kind om een opleiding te kiezen die realistisch aansluit bij zijn of haar eigenschappen en vaardigheden.

Online
Er is online enorm veel informatie te vinden over opleidingen. Zo zijn er websites zoals deze, waar informatie over opleidingen van verschillende ROC’s, hogescholen en universiteiten te vinden is. Ook de websites van opleidingsinstellingen zelf bieden veel informatie over instroomeisen, toelatingsprocedures, structuur en begeleiding binnen de opleiding. Heeft je kind eenmaal een voorkeur voor een (aantal) opleiding(en), dan is het als ouder goed om de informatie over toelating te lezen. Zo kun je voorkomen dat er belangrijke deadlines gemist worden. Ook de structuur en begeleiding binnen een opleiding is belangrijk. Biedt een opleiding vooral vraagstukken uit de praktijk of theorie uit boeken? Is er kleinschalige begeleiding of zijn er grote klassen? Als ouder heb je vaak wel een idee wat het beste bij jouw kind past.
Na het succesvol afronden van een studie in scheikunde- en natuurkunde gerelateerde richtingen haal je een Bachelor of Science-diploma. Voor de Bachelor of Science is een competentieprofiel opgesteld. Dit maakt het voor werkgevers gemakkelijk om te beoordelen wat het Bachelor of Science-diploma inhoudt. Op de website van Domein Applied Science vind je uitgebreide beschrijvingen van de verschillende opleidingen binnen dit domein.

Open dagen
Het bezoeken van open dagen of meeloopdagen is een onmisbaar onderdeel bij het proces van studiekeuze. Het is belangrijk om te ervaren of de sfeer van de hogeschool en opleiding bij je past. Wat voor mensen lopen er rond? Wat vertellen de studenten zelf? Hoe ziet het gebouw eruit? Tijdens open dagen zijn ouders meestal welkom, tijdens meeloopdagen vaak niet. Sommige opleidingsinstellingen bieden tijdens open dagen zelfs speciale onderdelen aan voor ouders. Is dit niet het geval, bedenk dan dat je kind uiteindelijk de keuze moet maken. Voorkom dat je zelf alle vragen stelt. Laat bijvoorbeeld je kind in gesprek gaan met studenten en ga zelf op zoek naar een docent of studieloopbaanbegeleider. Hier kun je vragen stellen over baankansen, een eventueel bindend studie-advies en studielast. Eenmaal thuis kun je dan de informatie uitwisselen.
Bezoekt je kind alleen een open dag of meeloopdag? Probeer dan vooraf te bespreken wat je kind in elk geval te weten wil komen en vraag achteraf of die vragen ook zijn beantwoord. Het vertellen over een ervaring speelt een belangrijke rol bij het verwerken van die ervaring in de studiekeuze. Het is dus belangrijk dat je met je kind praat over de bezochte open dag of meeloopdag. Op de vraag “hoe was het?” krijg je misschien alleen het antwoord “ja, wel leuk.” Andere vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld: “Wat voor mensen waren er?” of “Wat vond je het leukst/minst leuk?” of “Hoe zagen de practicumlokalen eruit?”

Tot slot:
Aarzel niet om vragen te stellen. Dat kan vaak eenvoudig online op de websites van de opleidingsinstellingen. Heb je algemene vragen over opleidingen op deze website? Ga dan naar de contactpagina.

 

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl