Menu

Sterrenkunde

Hoe zag het heelal er vlak na het ontstaan uit? Waar komt alle materie vandaan? Wat zijn donkere materie en donkere energie?

Sterrenkundig onderzoek levert fundamentele kennis op over de bouw en evolutie van het heelal en leidt tot talloze toepassingen die niet meer zijn weg te denken uit ons dagelijks leven. Zonder de sterrenkunde zouden we nu bijvoorbeeld geen GPS of wifi hebben. Tijdens de bachelor sterrenkunde leer je bijdragen aan fundamenteel onderzoek en je wetenschappelijke kennis om te zetten in praktische toepassingen. Door scherpe waarneming met sterrenkundige instrumenten, helder denken en uitgekiende simulaties kun je al snel meer te weten komen over gebeurtenissen in het heelal honderddertig quintiljoen kilometer verderop.

Je volgt in het eerste jaar sterrenkunde vakken als integraalrekening, mechanica en relativiteitsleer. Vaak volg je deze vakken samen met andere bèta-studenten. Daarnaast krijg je een inleiding in de sterrenkunde en een kennismaking met praktische sterrenkunde. Je hebt de mogelijkheid om een practicum te volgen bij een internationale sterrenwacht. Als sterrenkundige leer je als geen ander om op een creatieve en vernieuwende manier problemen te herkennen, te analyseren en op te lossen.

Sterrenkundigen vinden moeiteloos een baan in binnen- en buitenland. Een aantal afgestudeerden vindt werk in de wetenschap en bouwt een loopbaan op als professioneel astronoom. Vaak kom je sterrenkundigen ook tegen in de wereld van de ICT, het toegepaste wetenschappelijke onderzoek of de consultancy.


Waar kun je de wo-opleiding Sterrenkunde volgen?

Universiteit Leiden

Rijksuniversiteit Groningen

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl