Menu

Scheikundige technologie

Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van nieuwe producten? Wil je betrokken zijn bij de controle van levensmiddelen bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit? Of wil je betrokken zijn bij het opzetten van een nieuwe fabriek?

Scheikundige technologie is meer dan Scheikunde alleen. Tijdens de bachelor scheikundige technologie richt je je op de technologische toepassing van de chemie. Je prioriteit ligt niet bij het hoe en wat van reactiemechanismes, maar bij het opschalen van laboratoriumschaal tot de uiteindelijke gewenste fabrieksschaal (proceskunde). Ook houden scheikundig technologen zich bezig met de verwerking van een geproduceerde stof tot een product, dat geheel voldoet aan de gebruikerseisen. Je onderzoekt en karakteriseert de eigenschappen van nieuwe hightech materialen of ontwikkelt deze (materiaalkunde).

In het eerste jaar van de opleiding scheikundige technologie krijg je vakken als biochemie en fysische chemie. Naast scheikunde, materiaalkunde en proceskunde komen ook wiskunde en natuurkunde aan bod. Je wordt goed voorbereid op het samenwerken met deskundigen uit andere vakgebieden, je wordt getraind in communicatieve vaardigheden en je leert de verkregen resultaten duidelijk te communiceren door middel van presentaties en verslagen.

Een commerciële functie, onderzoek doen of fabrieksprocessen optimaliseren: na het afronden van je opleiding scheikundige technologie kun je veel kanten op. Ook kun je bijvoorbeeld aan het werk als manager bij de overheid of de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.


Waar kun je de wo-opleiding Scheikundige technologie volgen?

Weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de scheikundige technologie opleidingen op verschillende universiteiten? Download dan dit Excel-bestand: Matrix sk-opleidingen WO Nederland_2017

Rijksuniversiteit Groningen

TU Eindhoven

Universiteit Twente (Enschede)

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl