Menu

Scheikunde

Welk materiaal is sterk en flexibel tegelijkertijd? Welke alternatieven zijn er voor fossiele brandstoffen en hoe kunnen we deze rendabel maken? Hoe werkt een menselijke cel, en hoe kun je processen in deze cel manipuleren met een geneesmiddel?

De basis van stoffen en reacties ligt bij het molecuul. Als je scheikunde studeert verdiep je je in eigenschappen van moleculen, hun structuur en welke reacties ze aan kunnen gaan. Je kunt hiermee bestaande processen begrijpen of verbeteren. Scheikundigen staan daarmee aan de basis van de ontwikkeling van nieuwe (slimmere) materialen en de geneesmiddel- en levensmiddelindustrie. Daarnaast leveren scheikundigen een belangrijke bijdrage aan een duurzamere wereld.

De scheikunde bachelor is een ‘doe-opleiding’. Je leert niet alleen theorie uit een boek, maar je leert ook door het volgen van experimenten in een laboratorium of met computersimulaties. Dit maakt de scheikundeopleiding heel divers.

De scheikunde bachelor is een brede opleiding waar je veel kanten mee op kunt, zowel qua vervolgopleiding als op de werkvloer. Naast een aantal verplichte algemene vakken, kun je je tijdens de bachelor al snel verdiepen in nanomaterialen, (duurzame) energie of biochemie. Doordat je de kans krijgt om te snuffelen aan veel facetten binnen de chemie kun je op weloverwogen wijze je studieloopbaan en carrière vormgeven en openen vele deuren zich voor je.


Waar kun je de wo-opleiding Scheikunde volgen?

Weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de scheikunde-opleidingen op verschillende universiteiten? Download dan dit Excel-bestand: Matrix sk-opleidingen WO Nederland_2017

Rijksuniversiteit Groningen

Universiteit Utrecht

Radboud Universiteit Nijmegen

Universiteit van Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl