Menu

Moleculaire levenswetenschappen

Hoe kun je ziektes bestrijden met behulp van kennis over moleculaire processen in gezonde mensen? Welke informatie zit er opgeslagen in ons DNA? Kunnen voedingssupplementen bijdragen aan een gezondere levensstijl?

Tijdens de opleiding moleculaire levenswetenschappen (molecular life sciences) onderzoek je hoe levensprocessen werken op moleculair niveau. Vraagstukken kunnen benaderd worden vanuit de scheikunde, biologie, farmacie en natuurkunde.

Het eerste jaar van de opleiding moleculaire levenswetenschappen is inleidend en oriënterend. Je krijgt scheikundige, biologische, natuurkundige en wiskundige vakken. Ook maak je kennis met moderne onderzoeksmethoden binnen de moleculaire wetenschappen, waarbij je onderzoek doet naar bijvoorbeeld DNA en eiwitten. In de loop van de studie is er ruimte voor verdere verdieping en kies je je eigen accenten en een specialisatie.

De opleiding moleculaire levenswetenschappen is een unieke combinatie van bèta- en medische wetenschappen met veel keuzemogelijkheden. Het denken op moleculair niveau kan worden toegepast bij het oplossen van praktische problemen op het gebied van medisch onderzoek, milieu en nanotechnologie (Wageningen), humane geneeskunde (Nijmegen) en de werking van de cel (Utrecht).

Het vakgebied moleculaire levenswetenschappen is constant in ontwikkeling. Er worden steeds nieuwe ontdekkingen gedaan. Na het afronden van je opleiding kun je doorstromen naar verschillende masteropleidingen. Als moleculair levenswetenschapper draag je uiteindelijk bij aan nieuwe ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg als bijvoorbeeld stamceltherapie, personalized medicine en zelfhelende materialen.

 


Waar kun je de wo-opleiding Moleculaire levenswetenschappen volgen?

Weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de scheikunde-opleidingen op verschillende universiteiten? Download dan dit Excel-bestand: Matrix sk-opleidingen WO Nederland_2017

Wageningen Universiteit

Radboud Universiteit Nijmegen

Universiteit Utrecht

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl