Menu

Farmaceutische wetenschappen

Waarom heeft een specifieke stof een genezende werking en hoe kun je een dergelijk stof als geneesmiddel inzetten? Hoe bereken je met de computer de eigenschappen van een molecuul, en hoe kun je dit molecuul inzetten in de strijd tegen Alzheimer? Hoe ontwerp je een medicijn tegen kanker?

Tijdens de opleiding farmaceutische wetenschappen verdiep je je in de werking van medicijnen en het mechanisme achter ziekte en genezing. Je bekijkt de zieke en gezonde mens vanuit een moleculair perspectief. Je komt in aanraking met de nieuwste technieken, onderzoeksmethodieken en ontwikkelmethoden om medicijnen te ontwerpen. Je richt je op alle aspecten van de interacties van moleculen met mensen. Bovendien bestudeer je de gewenste en ongewenste werking van moleculen vanuit verschillende invalshoeken. De bachelor farmaceutische wetenschappen combineert kennis uit scheikunde, biologie en geneeskunde.

Je krijgt in je opleiding vakken om mens en molecuul te leren kennen, bijvoorbeeld medische fysiologie, farmacochemie, biochemie, organische chemie, wiskunde en natuurkunde. De opleiding heeft een multidisciplinair karakter, de ontwikkeling van geneesmiddelen is immers alleen mogelijk wanneer scheikundigen, (moleculair) biologen, farmaceuten, (bio)informatici, toxicologen en medici samenwerken. Farmaceutische wetenschappen in Amsterdam richt zich met name op fundamenteel farmaceutisch onderzoek, terwijl biofarmaceutische wetenschappen in Leiden en het Engelstalige college of pharmaceutical sciences in Utrecht alle fases van het geneesmiddelonderzoek belichten.

Farmaceutische wetenschappers kunnen rechtstreeks een bijdrage leveren aan de gezondheid van mensen. Afhankelijk van je interesse kun je je focussen op de beginfase van geneesmiddelonderzoek, op de vraag hoe geneesmiddelen worden toegediend en afgegeven op de plek in het lichaam waar ze nodig zijn of op het testen van nieuwe medicijnen in patiënten.

 


Waar kun je de wo-opleiding Farmaceutische wetenschappen volgen?

 

Vrije Universiteit Amsterdam

Universiteit Leiden

Universiteit Utrecht (via de bachelor Farmacie)

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl