Menu

Biotechnologie

Hoe kun je de eigenschappen van een appel veranderen, waardoor deze zoeter wordt? Hoe kun je bacteriën inzetten in de strijd tegen nieuwe ziekten?

In de biotechnologie gebruik je (micro-)organismen voor industriële productie. Met behulp van biotechnologie kunnen nuttige stoffen worden geproduceerd en schadelijke stoffen worden afgebroken. Toepassingen van biotechnologie zijn te vinden op de gebieden van levensmiddelentechnologie, geneesmiddelentechnologie en vervuiling.

Voordat je (micro)organismen kunt inzetten in productieprocessen en in afbraakprocessen moet je eerst meer weten over de werking van deze (micro)organismen. Tijdens de bachelor biotechnologie bouw je daarom kennis op over processen in de cel. Je leert over de werking van DNA in een normaal organisme, om het vervolgens te modificeren met behulp van gentechnologie. Je leert over de voortplanting van bacteriën en andere (micro-)organismen, zodat je genetisch gemodificeerde organismen kunt maken die voor jou aan het werk gaan, bijvoorbeeld om een geneesmiddel te produceren. Daarnaast leer je om laboratoriumproeven op te schalen naar industriële toepassingen. Uiteindelijk kun je je specialiseren in de wetenschapsgebieden cellulair-moleculair, procestechnologie, bio-informatica, levensmiddelenfermentatie en enzymologie.

Het is soms een kunst om de vakgebieden DNA-technologie, microbiologie en procestechnologie samen te laten komen, maar tijdens de veelzijdige biotechnologie bachelor merk je dat dit mogelijk is. Deze samenwerking leidt tot interessante ontwikkelingen op het gebied van wetenschap en techniek.
Na het afronden van de bachelor kun je doorstromen tot verschillende masteropleidingen als Food technology, Molecular life sciences en Bio-informatica.

 


Waar kun je de wo-opleiding Biotechnologie volgen?

Wageningen Universiteit

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl