Menu

Sanne Vendelbosch

Welke opleiding volg je?
Ik studeer biotechnologie aan de Wageningen Universiteit en begin nu net aan mijn derde bachelorjaar.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik wist al dat ik iets met biologie/scheikunde wilde doen, maar verder had ik eigenlijk nog helemaal geen idee. Toen ben ik op een open dag naar een voorlichtingspraatje geweest voor de studie en daar vertelden ze over een biotechnologisch project dat op dit moment loopt waarin ze een stofje tegen kanker hadden gevonden dat voorkwam in sponzen. Aangezien sponzen zeer traag groeien en voortplanten wilden ze proberen dat zelfde stofje te laten produceren door een ander micro-organisme wat sneller en makkelijker groeit. Dit soort toepassingen sprak mij erg aan en ik denk dat dat een belangrijke factor geweest is voor mij om deze studie te kiezen. Daarbij is het een vrij brede studie en kon ik me eerst nog even oriënteren over wat ik precies wilde gaan doen.

Is de opleiding zoals je had verwacht?
In het begin was het even wennen om al die scheikunde, biologie en wiskunde vakken weer gewoon te krijgen, misschien had ik verwacht direct wat meer toegepaste vakken te krijgen. Maar na de basisvakken kwamen de interessantere vakken en nu krijg ik ook meer het idee wat biotechnologie nu écht inhoudt en waar je het eigenlijk voor doet.

Hoe is de verhouding practicum : colleges?
Ik denk dat zeker de helft van de vakken in deze opleiding intensieve practica bevat. Elk soort onderzoeksrichting heeft weer een ander soort practica en het is interessant om van elke soort een beetje mee te krijgen. Daarbij is het een stuk leuker om dat wat je in de collegebanken leert ook echt toe te passen in het lab; het helpt vaak goed de stof te begrijpen.

Wat vind jij het leukste vak?
Ik heb laatst het vak gentechnologie gehad, ik denk dat ik dat tot nu toe één van de interessantste vakken vind. Hierbij leer je hoe het veranderen van DNA en RNA nu echt in zijn werking gaat en wat de mogelijkheden zijn bij het genetisch modificeren van organismen.

Waar zie je jezelf later werken?
Ik vind het lastig om daar nu al over na te denken, aangezien ik nog bezig ben met mijn bachelor en nog moet besluiten wat voor master ik wil gaan doen. Waarschijnlijk zal ik een master in de medische biotechnologie doen, maar ik ben ook aan het twijfelen over plantenbiotechnologie. Dat zijn hele andere richtingen en ik zal dus ook snel een duidelijker pad moeten kiezen

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl