Menu

Rik Nijhuis

Welke opleiding volg je?
Scheikundige Technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven, met een minor Biomedische Technologie. Ik ga volgend jaar beginnen aan de Mastertrack Process Engineering.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Vanaf de vierde klas ben ik scheikunde steeds interessanter gaan vinden. De proeven die we deden vond ik natuurlijk leuk, maar al snel vond ik ook de achtergrond zeer boeiend. Als je om je heen kijkt is alles opgebouwd uit moleculen. Een scheikunde opleiding was voor mij een logische keus. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heb ik gekozen omdat de uitstraling en de sfeer mij heel erg aanspraken. Ik heb hier ook geen moment spijt van gehad.

Is de opleiding zoals je had verwacht?
De opleiding Scheikundige Technologie aan een technische universiteit is echt anders dan scheikunde aan een reguliere universiteit. In het begin heb ik hier heel erg aan moeten. wennen omdat de moleculaire aspecten van het vak meer in mijn straatje lagen. Na 3 jaar studeren kom ik hier keihard op terug, mijn kennisdorst naar het hele moleculaire verhaal is gelest in de verschillende vakken over dit onderwerp. Ik wil nu verder in de richting Process Engineering (Proceskunde). Het optimaliseren van grote fabrieksprocessen trekt mij heel erg. Het aanbod van vakken is gelukkig gevarieerd genoeg zodat je van alles iets weet en een goede beslissing kunt maken voor een masteropleiding.

Kun je studie goed combineren met sport, bijbaan en/of hobby?
In mijn eerste jaar ben ik vanuit Etten-Leur naar Eindhoven elke dag op en neer gereisd, maar dit kost vrij veel tijd. Daarna ben ik op kamers gegaan en heb nu overal genoeg tijd voor. Het aanbod aan sportverenigingen is erg groot. Zelf ben ik fanatiek duiker en ik ben bijvoorbeeld ook op studentenwintersport geweest. Ook is er bijna elke week wel een leuk feest of een activiteit waar je naar toe kan. Ik doe hier actief aan mee en heb in 3 jaar mijn bachelor gehaald. De combinatie is dus zeker mogelijk.

Is het een leuke stad om te studeren?
Eindhoven heeft een campus, dus alle gebouwen van de Universiteit inclusief het sportcentrum zijn op één plaats verzameld dicht bij het station. Daarnaast ben ik op donderdagavond vaak te vinden op Stratumseind. Dit is de straat in Eindhoven waar alle kroegen zitten. Er wordt beweerd dat het de langste rij aaneengesloten kroegen is in Europa.

Waar zie je jezelf later werken?
De wereld ligt voor je open als je eenmaal afgestudeerd bent. Verschillende vrienden van me die ondertussen zijn afgestudeerd werken nu als procestechnoloog. Sommige zijn op de universiteit gebleven om verder onderzoek te doen en je kan zelfs bij een bank gaan werken. Ik zie mezelf beginnen bij een grote international als Shell of DSM als projectleider, na een jaar of 5 hoop ik door te kunnen groeien naar het management.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl