Menu

Mischa van der Haar

Technische natuurkunde, Technische Universiteit Delft

Waarom heb je voor natuurkunde gekozen?
Als middelbare scholier vond ik het (zoals velen) lastig om een studiekeuze te maken. Dat het iets technisch zou worden stond wel vast aangezien daar mijn interesse lag. Vanaf dat punt heb ik eigenlijk een soort afvalrace uitgevoerd: ik streepte de studies weg die me het minst leuk leken. Et voilà, technische natuurkunde bleef over.

Wat waren en zijn je verwachtingen van je studie?
Op het moment heb ik net mijn bachelor afgesloten en begin ik na de zomer aan mijn master. Mijn verwachting van de master is dat deze vergelijkbaar is met de bachelor, maar wel dieper op een specifiek (door mezelf gekozen) gedeelte van de stof zal ingaan. Op het moment neig ik naar de vastestoffysica, maar eigenlijk lijken heel veel van de vakken die ik kan kiezen me interessant. Die keuze stel ik nog even uit.
Ondanks dat ik het lastig vond om een beeld ervan te maken, denk ik dat de studie aan mijn verwachting heeft voldaan. De studie is zeer interessant. Zo kom je er gedurende je studie achter hoe vrijwel alles om je heen nu eigenlijk werkt. Denk aan: waarom gebruiken ze terahertzstraling bij de beveiliging op Schiphol of waarom klinkt een concert goed in sommige ruimtes? Zoals ik verwachtte is de studie ook wel echt lastig. Het is niet langer formules invullen maar juist begrijpen waar de formules vandaan komen. Verder ervaar ik de studie vooral als uitdagend. Naarmate je verder in je studie komt en steeds meer leert, besef je dat je binnen de natuurkunde nooit uitgeleerd zult zijn!

Zou je terugkijkend weer voor natuurkunde kiezen?
Jazeker! Ik word nog steeds blij van mijn studie. Al zou ik wel studies als werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaart meer overwegen dan ik indertijd gedaan heb. Deze studies trokken mij toen niet omdat ze me te technisch leken. Achteraf hadden ook deze studies zeker bij mij gepast.

Wat is jouw advies aan jongeren die nog een studie moeten kiezen?
Vraag huidige studenten wat de studie inhoudt en wat zij er van vinden. Overweeg ook studies waar je in eerste instantie niet direct in geïnteresseerd bent, wellicht verrast de inhoud je wel!

Wat verwacht je van je loopbaan?
Dat blijft een lastige vraag. Op het moment loop ik stage bij een financieel consultant in Londen, een richting die je niet verwacht op te gaan wanneer je aan de studie technische natuurkunde begint. Gedurende de studie bleek echter dat er veel meer mogelijke richtingen zijn dan ik in eerste instantie verwachtte. Of ik de kant van de consultancy op ga weet ik nog niet. Gelukkig heb ik nog twee jaar natuurkundestudie te gaan om er achter te komen welke richting ik op wil.

Hoe zie je je eerste functie voor je?
Om eerlijk te zijn heb ik hier nog geen beeld van gemaakt. Het gaat mij er vooral om dat ik de baan leuk vind en er genoeg uitdaging in kan vinden. Als dit inhoudt dat ik daarvoor zo af en toe mag reizen dan is dat uiteraard zeker een plus!

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl