Menu

Maryse Bouwens

Maryse Bouwens, studente natuurkunde Technische Universiteit Delft

Waarom heb je voor natuurkunde gekozen?
Op de middelbare school werd ik vooral gegrepen door de exacte vakken. Hierbij sprongen met name biologie en natuurkunde eruit. Het was daarom een logische keus om bij studies die hierop aansloten te gaan kijken. Naast het inhoudelijke aspect was ik ook duidelijk op zoek naar een uitdagende studie. Technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft bood mij deze uitdaging. Daarnaast heb ik ook voor natuurkunde gekozen omdat je vanuit deze stevige technische achtergrond een breed scala aan interessante carrièremogelijkheden openhoudt.

Wat waren en zijn je verwachtingen van je studie?
Ik ben net begonnen met de master en ik heb tijdens mijn bachelor echt moeten leren studeren. De meeste natuurkundestudenten hebben op de middelbare school nooit veel moeite met de stof, de overgang naar de universiteit is dan groot. Slapen met je boek onder je kussen is niet genoeg om je tentamen te halen, je zult echt opgaven moeten oefenen. Daarom spreek ik nu vaak af met studievrienden om gezamenlijk aan de opdrachten te werken.

Zou je terugkijkend weer voor natuurkunde kiezen?
Ja! Als het kwartje valt en ik begrijp iets wat eerder abracadabra voor me was, dan krijg ik een kick. Elke opgave die ik maak is een puzzel en als ik het juiste antwoord vind, voelt dat als een kleine overwinning.

Wat is jouw advies aan jongeren die nog een studie moeten kiezen?
Kijk naar wat je leuk vindt, waar je goed in bent, maar ook naar de baankansen die een bepaalde opleiding biedt. Besteed daarbij ook aandacht aan de sectoren waarin je met een bepaalde studie kan gaan werken.
Omdat er tegenwoordig maar een beperkte ruimte is om een verkeerde studiekeuze te maken zou ik zeker ook adviseren om een dagje mee te lopen met een student die jouw potentiële studie al volgt. Dat is de manier om inzicht te krijgen in hoe een studiedag eruit ziet en inzicht te krijgen in problemen en uitdagingen waar die student tegenaan is gelopen.

Wat verwacht je van je loopbaan?
Na mijn opleiding kan ik nog alle kanten op, wat zowel een luxe als een last kan zijn. Zo deed ik voor het eindproject van mijn bachelor biofysisch en nanotechnologisch onderzoek en het lijkt me heel interessant hier mee door te gaan. Aan de andere kant spreken financiële instellingen en consultants mij ook erg aan. Ik verwacht na mijn studie te gaan solliciteren bij een strategieconsultant vanwege de grote diversiteit aan opdrachten waar je binnen een dergelijke organisatie mee in aanraking komt.

Hoe zie je je eerste functie voor je?
Ik verwacht dat ik binnen mijn eerste functie flink aan het werk gezet zal worden waarbij ik met een team aan een probleem uit de praktijk zal werken. Ik ben niet iemand die veel waarde hecht aan de standaard kantooruren en verwacht daarom ook regelmatig tot laat op kantoor door te werken. Met het team waarin ik werk zal veel overleg zijn wat zich voornamelijk achter een bureau zal afspelen. Het lijkt me geweldig als ik in mijn eerste functie ook de mogelijkheid krijg om veel te reizen.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl