Menu

Annemarie Walters

Welke opleiding volg je?
Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik heb eerst een jaartje geneeskunde gedaan, maar daar miste ik de diepgang. Ik wilde graag weten waaróm bepaalde reacties in het lichaam gebeuren. Dus ben ik gaan zoeken naar een studie waar ik dat antwoord wel zou krijgen en kwam toen uit bij scheikunde.

Is de opleiding zoals je had verwacht?
Ik verwachtte een moeilijke studie met veel wiskunde, maar wel met de juiste diepgang. Daarin had ik wel ongeveer gelijk, ik had het alleen iets te moeilijk ingeschat. Als je alles een beetje bijhoudt is het goed te doen. Je leert natuurlijk de dingen die je interesseren dus dan is het bijhouden ook niet zo’n probleem. De wiskunde valt ook wel mee en doordat het terug komt bij veel andere vakken weet je meteen waarom je het leert. Voor de rest krijg ik nu wel de diepgang die ik bij geneeskunde miste. Ik krijg bij scheikunde veel antwoorden, zelfs op vragen die ik me nog nooit gesteld had. Hierdoor is de studie zeker mooier dan ik verwacht had.

Hoe is de verhouding practicum : colleges?
In het eerste jaar aan de UvA is het practicum verspreid over het hele jaar. Het eerste half jaar heb je één dag per week practicum, twee periodes van vier weken fulltime practicum en een onderzoeksproject ‘Chemie en Licht’. Dat komt neer op ongeveer twaalf weken practicum schat ik. In het tweede jaar is dat ongeveer hetzelfde, alleen is de inhoud anders. Je doet twee projecten bij een vakgroep, die je zelf mag kiezen. In je derde jaar hangt het af van de richting die je kiest. Als je de experimentele kant opgaat, doe je zeker vijftien weken onderzoek in het lab.

Wat vind jij het leukste vak?
Ik vond de projecten het leukst. Je kunt dan de geleerde theorie in praktijk brengen. Tijdens een project doe je – meestal samen met een studiegenoot – een onderzoeksopdracht van vier weken. Je moet zelf bedenken hoe je het gaat aanpakken. Je gebruikt dus de theorie die je geleerd hebt, je praktische kennis en natuurlijk je creativiteit. Bovendien leer je de mensen binnen de vakgroep kennen en je ziet waar zij mee bezig zijn.

Waar zie je jezelf later werken?
Het kan nog alle kanten op. Misschien de industrie om te kunnen zeggen “kijk die ‘nu nog lekkerder’ op de verpakking, komt door mij”, maar het onderwijs trekt me ook wel of bij de brandweer op de afdeling gevaarlijke stoffen. Gelukkig hoef ik nog niet te kiezen, eerst maar mijn bachelordiploma halen

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl