Menu

Robert Rap

Welke opleiding volg je?
Bioinformatica aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Exacte vakken (vooral biologie) en computers hebben mij altijd geïnteresseerd. Na 4 jaar microbiologie (mbo) wilde ik meer theorie en minder practicum. Bioinformatica was dus voor mij een logische keuze. Mijn verleden op het mbo was een voordeel op het hbo. Werkgevers in het beroepenveld hebben graag studenten met een praktische en computergerichte opleiding. Bioinformatica is nu eenmaal een zeer nieuw en breed vakgebied met veel toekomst.

Is de opleiding zoals je had verwacht?
De opleiding was niet zoals ik had verwacht. Het huidige hoger onderwijs draait niet alleen om kennis, maar vooral ook om de vaardigheden om deze kennis te gebruiken in de uitvoering van opdrachten. Ik ontwikkel die vaardigheden voornamelijk door middel van projecten die ik uitvoer samen met mijn klasgenoten. De hele dag in de collegebanken is tegenwoordig niet meer het geval. Tijdens de opleiding bioinformatica krijg ik veel biochemie en informatica, dit had ik wel verwacht.

Hoe is de verhouding practicumlessen : theorielessen?
Ongeveer 75 % van de tijd werk ik in de projectgroep, voornamelijk achter de computer. De overige 25 % bestaat uit colleges en vragenuren. Door te doen ga je het begrijpen. Colleges en vragenuren zijn voor een deel ter ondersteuning.

Wat vind je het leukste vak?
Biochemie vind ik het leukste vak, lekker veel theorie over genen en proteïnen.

Waar zie je jezelf later werken?
Op een universiteit, als wetenschapper die samen met andere wetenschappers op zoek is naar een nieuw medicijn tegen een dodelijke ziekte.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl