Menu

Analist (niveau 4)

Wil je helpen met het opsporen van ziektes? Wil je in een laboratorium werken en onderzoek doen naar de kwaliteit van een product of naar milieuvervuiling? Kun jij heel precies werken?

Analisten zijn vaak verantwoordelijk voor de analyse van monsters. Deze monsters kunnen stukjes weefsel of bloed zijn om ziektes op te sporen maar het kan ook grondwater zijn waarvan de kwaliteit bepaald moet worden. Daarnaast zorg je dat de analyseapparatuur goed werkt en aan alle eisen voldoet. Je bent ook verantwoordelijk voor de opslag en administratie van materialen en helpt bij wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens de opleiding tot analist leer je hoe je veilig in een laboratorium moet werken. Je leert verschillende technieken om experimenten uit te voeren. Om dit werk te kunnen doen moet je kennis hebben van (grond)stoffen en materialen en hun eigenschappen. Die kennis moet je kunnen toepassen in de praktijk. Je beoordeelt meetwaarden en rapporteert deze. Je hebt een grote mate van verantwoordelijkheid, waarbij je soms zelfs een team van collega analisten en laboranten aanstuurt. Tijdens de opleiding tot analist kun je een specialisatie kiezen als biotechnologie, biomedisch, chemisch fysisch, microbiologie, klinische chemie of technisch onderwijs assistent (TOA).

De opleiding tot analist is een mbo-4 opleiding. De opleiding duurt drie tot vier jaar en kun je zowel via de BBL als de BOL leerweg volgen. Als je de mbo-4 opleiding tot analist hebt afgerond kun je eventueel doorstromen naar een HBO opleiding, bijvoorbeeld het hoger laboratorium onderwijs. Soms is een versneld HBO-traject mogelijk.

Analisten kunnen werk vinden in ziekenhuizen of bij de universiteit, maar ook bij farmaceutische bedrijven, cosmeticaproducenten of in de levensmiddelenindustrie.


Waar kun je de mbo-opleiding Analist volgen?

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl