Menu

Allround laborant (niveau 3)

Wil jij helpen met het analyseren van bloedmonsters van een patiënt? Kun je goed waarnemen en ben je kritisch? Werk je graag in een laboratorium?

Als allround laborant doe je onderzoek naar gezondheid, voeding, het milieu en de kwaliteit van producten. Je houdt je met name bezig met het voorbereiden, het nemen, het controleren en het bewerken van monsters. Dit kunnen monsters zijn van bijvoorbeeld weefsels, oppervlaktewater, voedsel of nieuwe materialen. Ook voer je eenvoudige (kwaliteits-)bepalingen uit en je rapporteert je onderzoeksresultaten. Daarnaast beheer je de apparaten in het lab en zorg je dat alle benodigdheden op voorraad zijn. Je werkt meestal onder leiding van een analist.

De opleiding tot allround laborant duurt 2 tot 4 jaar. Je kunt zowel de BBL als de BOL leerweg volgen. Je leert tijdens je opleiding hoe je veilig in een laboratorium moet werken en je leert verschillende technieken om experimenten uit te voeren. Je leert ook over de grondstoffen waar je mee werkt. Tijdens je stage breng je de theorie in de praktijk. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij ziekenhuis- of milieulaboratoria. Of bij (commerciële) laboratoria die zich bezighouden met de controle van voedingsmiddelen, geneesmiddelen en wasmiddelen.

Als je de opleiding Allround laborant hebt afgerond kun je doorstromen naar de niveau-4-opleiding Analist. Je kunt ook meteen aan het werk bij laboratoria van een ziekenhuis, in de levensmiddelenindustrie of een ander bedrijf.


Waar kun je de mbo-opleiding Allround laborant volgen?

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl