Menu

Vinod Subramaniam

Vinod Subramaniam, directeur onderzoeksinstituut AMOLF

Waarom heb je voor natuurkunde gekozen?
Ik kwam in de natuurkunde terecht via een omweg: oorspronkelijk ben ik begonnen aan een studie elektrotechniek en kwam daarbij in aanraking met ultrasnelle lasers, optica en laserfysica. Ik was helemaal verleid door de onderliggende natuurkunde en ging verder in de toegepaste natuurkunde.

Wat waren je verwachtingen toen je ging studeren?
Ik was nieuwsgierig naar alles. Bij Cornell University in de Verenigde Staten, waar ik studeerde, had ik de kans naast mijn studie ook allerlei andere vakken te volgen. Dat heb ik ook gedaan, ik volgde vakken op het gebied van archeologie, kunstgeschiedenis, Spaans, noem maar op… Ik had niet verwacht in het onderzoek terecht te komen, ik dacht dat ik met mijn studie elektrotechniek bij een bedrijf zoals Intel of Motorola terecht zou komen, maar dat is het niet geworden. Tijdens een opticapracticum raakte ik geïnteresseerd in lasers en optica en de rest is geschiedenis.

Zou je terugkijkend weer voor natuurkunde kiezen?
Ik heb toen niet voor natuurkunde gekozen; terugkijkend zou ik dat zeker wel doen.

Wat is jouw advies aan jongeren die nog een studie moeten kiezen?
Volg je hart… of althans, je onderbuikgevoel. Dat heeft in mijn geval geleid tot mijn stap richting de biofysica.

Kun je iets vertellen over je loopbaan?
Ik ben opgegroeid in India en heb gestudeerd en ben gepromoveerd in de Verenigde Staten. Daarna ben ik naar Europa gekomen, eerst naar het Max Planck Instituut voor biofysische chemie in Duitsland en later heb ik in Engeland in de industrie gewerkt. In 2004 werd ik gevraagd om in Twente te komen werken als hoogleraar biofysica. Daarnaast bekleedde ik sinds mei 2012 de functie van wetenschappelijk directeur van het instituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde MIRA van de Universiteit Twente. In september 2013 ben ik begonnen als directeur van het FOM-onderzoeksinstituut AMOLF in Amsterdam en tevens als groepsleider. Daarnaast blijf ik verbonden aan de Universiteit Twente als hoogleraar.

Wat is je huidige functie?
Ik ben pas drie maanden directeur van AMOLF en ben nog steeds bezig met de sfeer van het instituut te proeven en samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Zo heb ik overleg binnen het instituut op het Science Park Amsterdam, maar ook over nieuwe initiatieven zoals het Advanced Research Center for NanoLithography, een samenwerkingsband tussen ASML, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Het instituut zal onderzoek gaan verrichten op het gebied van de nanolithografie, de belangrijkste technologie voor het produceren van computerchips en processoren in computers, smartphones en tablets.
Ik ben ook bezig een nieuw lab op te zetten en daarvoor nieuwe medewerkers te werven. Vooralsnog ben ik 75% van de tijd bezig met management en 25% met wetenschap, maar ik hoop snel de verhouding richting fiftyfifty te duwen!

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl