Menu

Sonja Knols

Sonja Knols, freelance wetenschapsredacteur

Waarom heb je voor natuurkunde gekozen?
In de vijfde klas van het vwo ging ik uit nieuwsgierigheid naar ‘meidendagen’ op de TU Eindhoven. Op de faculteit Elektrotechniek maakten we een hartmeter. Fascinerend vond ik dat, zelf iets nuttigs in elkaar sleutelen. Tijdens de daaropvolgende voorlichtingsdagen van de TU moest ik naast elektrotechniek nog een tweede keus opgeven. Dat werd natuurkunde. Eenmaal daar was ik direct verkocht. Waarom? De breedte van de onderwerpen, gecombineerd met de diepgang van de studie. Het was zeker voor een meisje toen geen voor de hand liggende richting, en dat trok me wel aan.

Wat waren je verwachtingen toen je ging studeren?
Aanvankelijk kende ik alleen natuurkunde zoals dat op de middelbare school wordt gegeven. Dus je krijgt een probleem, je zoekt er de juiste formules bij en lost het op. Dat vond ik erg bevredigend. Tijdens mijn studie ontdekte ik juist dat we nog vooral veel niet weten. Je kunt een hoop problemen ongeveer beschrijven met formules, maar een exact antwoord valt vaak niet te geven. En het antwoord dat mensen tien jaar geleden gaven, blijkt nu alsnog niet helemaal te kloppen. Want we kunnen inmiddels nauwkeuriger meten en met meer computerkracht simuleren.
Zou je terugkijkend weer voor natuurkunde kiezen?
Meteen! En met nog meer overtuiging dan toen. Natuurkunde is niet alleen een inhoudelijk interessante studie – je leert totaal anders kijken naar de wereld om je heen, en er iets meer van begrijpen – maar het is vooral een studie die je een heel waardevolle manier van probleemoplossen aanreikt. En daarmee kun je ook buiten de natuurkunde – in het bankwezen, in de consultancy, bij een bierbrouwer, of zoals in mijn geval in de communicatie – veel waardevols toevoegen.

Wat is jouw advies aan jongeren die nog een studie moeten kiezen?
Kijk goed rond wat er allemaal is en verdiep je niet alleen in het curriculum maar ook in wat je er na die studie mee kunt. Mooi dat je een studie interessant vindt, maar als die opleidt tot een beroep dat je niet past, kun je weer opnieuw beginnen.

Kun je iets vertellen over je loopbaan?
Tijdens mijn studie was ik lid van het Natuurkundecircus: een rondreizend gezelschap van studenten en een faculteitsmedewerker dat proefjes deed voor scholieren. Daar ontdekte ik waar mijn hart ligt: snappen hoe iets werkt en het vervolgens op een attractieve manier overbrengen op anderen. Na mijn afstuderen heb ik een half jaar stage gelopen bij het tijdschrift Natuur & Techniek (nu New Scientist). Daar ben ik opgeleid tot wetenschapsjournalist. Na die stage kreeg ik meteen een baan als voorlichter bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, waar ik zeven jaar gewerkt heb.

Wat is je huidige functie?
Sinds enkele jaren ben ik eigen baas. Als freelance wetenschapsredacteur schrijf en redigeer ik boeken, brochures en artikelen over wetenschap en techniek. Ook ben ik hoofdredacteur van enkele tijdschriften, denk ik mee over de inrichting van musea en werk ik soms als interim communicatieadviseur. Geen enkele week is hetzelfde. Soms zit ik veel thuis achter mijn computer. Soms reis ik de hele week door het land, om te overleggen over nieuwe uitgaven, te netwerken, maar vooral om met onderzoekers over hun werk te praten. Dat is het mooiste wat er is. Ik krijg privécolleges van enthousiaste wetenschappers over de meest uiteenlopende onderwerpen: van hersenonderzoek tot cybersecurity, en van ruimteobservatie tot atoomfysica. En zo leer ik elke dag weer iets nieuws.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl