Menu

Saskia Nijmeijer

‘We staan aan de wieg van een medicijn’

Cellen en eiwitten

‘Ik bestudeer de werking van een receptoreiwit dat aan de buitenkant van onze lichaamscellen zit. Cellen kunnen door dat eiwit met elkaar communiceren. Met behulp van experimenten in het laboratorium onderzoek ik onder andere hoe bepaalde stoffen de werking van dat eiwit – en dus ook van de communicatie – kunnen beïnvloeden. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij medicijnen.

Pilletje?

Als jij een pilletje tegen hoofdpijn slikt, kun je er vanuit gaan dat iemand tijdens de ontwikkeling van dat medicijn hetzelfde soort werk heeft gedaan als ik. Wij staan zogezegd aan de wieg van een medicijn. We gaan op zoek naar nieuwe manieren waarop dat kan werken, of proberen er bijvoorbeeld voor te zorgen dat een medicijn minder bijwerkingen heeft. In de toekomst is er dus misschien wel een medicijn op de markt waaraan mijn onderzoek of dat van mijn collega’s heeft bijgedragen.

Alle beetjes helpen

Niet alles experimenten die wij doen, leiden direct tot een super belangrijke ontdekking. Maar alle beetjes helpen, dat wil zeggen: alle experimenten die je doet, zijn belangrijk voor het eindresultaat.

Mijn werk is heel afwisselend, geen dag is hetzelfde. Je werkt telkens aan nieuwe ontwikkelingen waardoor het nooit saai wordt. En omdat ik aan de universiteit werk, zijn er enorm veel studenten die stage komen lopen, die houden je jong en scherp. Wat ik verder ontzettend leuk vind, zijn de wereldwijde contacten. Zelfs veel van mijn directe collega’s komen uit het buitenland, dus we zijn een heel internationale ploeg!’

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl