Menu

Robin Spelbrink

‘Elke dag is weer anders’

Slim piepertje!

‘Ik werk aan projecten waarbij we waardevolle componenten uit de resten van de aardappelzetmeelproductie proberen te halen. Momenteel richten we ons vooral op aardappelen, maar in de toekomst kunnen we dat misschien uitbreiden. Vroeger werd bij de zetmeelwinning uit aardappelen het afval in de sloot gedumpt. Dat was natuurlijk niet ideaal en daarom werd aardappelafval later opgekookt tot een soort veevoer. Dat loste wel het afvalprobleem op, maar was erg energieverslindend. Aardappeleiwitten hebben allerlei goede eigenschappen. Daarom is er veel onderzoek gedaan naar het winnen van deze eiwitten en het verwerken ervan in menselijke voeding. Een specifieke aardappeleiwitfractie kan bijvoorbeeld melk- of ei-eiwit vervangen als schuimmiddel in slagroom. Zo doe je dus iets zinnigs met wat vroeger ‘afval’ was!

Het begint met onderzoek

Maar voordat het hele productieproces op poten staat, moet er onderzoek worden gedaan – en dat is waar ik aan te pas kom. Aardappels kleuren bijvoorbeeld bruin als je ze doorsnijdt. De eerste keer dat we ons proces probeerden op te starten in onze fabriek, kregen we in plaats van het verwachte witte poeder een grof bruin materiaal. Je moet dan goede kennis van chemie hebben om te weten wat dat veroorzaakt, hoe het je product beïnvloedt en wat je ertegen kunt doen. En het moet allemaal ook nog eens op een voedselveilige manier op industriële schaal uitgevoerd kunnen worden!

Maximaal

Genetische modificatie krijgt veel aandacht in de media, maar het is natuurlijk niet de enige methode om landbouwcapaciteit beter te benutten. Ik verwacht dat we een toename zullen zien in bioraffinage. Dat is het maximaliseren van de opbrengst van een gewas door alle nuttige componenten ervan op te werken of ze om te zetten in gewenste moleculen. Wanneer de hervorming van het Europees landbouwbeleid ingevoerd wordt zal bioraffinage aantrekkelijker worden.

Never a dull moment

Elke werkdag is anders, waardoor je steeds nieuwe dingen leert. De ene week ben ik in gesprek met procestechnologen om de fabriek te optimaliseren en het volgende moment met de marketingafdeling omdat een klant vragen heeft. Mijn werk heeft raakvlakken met verschillende disciplines zoals biochemie, voedingskunde, microbiologie, enzovoort en dat maakt het heel afwisselend.’

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl