Menu

Raymond van Ee

Raymond van Ee, uitvinder bij Philips

Waarom heb je voor natuurkunde gekozen?
Ik ging natuur- en sterrenkunde studeren omdat ik kosmologie wilde begrijpen. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat we meer hersencellen hebben dan dat we melkwegstelsels kennen. Dat bracht me op het idee om de denkbeeldige telescoop om te keren en naar binnen te richten. Dat bleek een goede keus, omdat ik als een van de weinige natuurkundigen in de neurowetenschappen een hoop nieuwe theorieën kon ontwikkelen en die ook experimenteel kon testen.

Wat waren je verwachtingen toen je ging studeren?
Ik zocht intellectuele verrijking en dat is helemaal uitgekomen. Ik hoopte veel over kosmologie te leren en inderdaad heeft de studie me aangezet om hier alles over te lezen. Desalniettemin leken de neurowetenschappen me nog leuker, ook al was daar niet veel over te lezen.

Zou je terugkijkend weer voor natuurkunde kiezen?
Ja. Het levert de juiste bagage om veel leuke banen te kiezen. Je leert bijvoorbeeld om systematisch naar problemen te kijken. Dit levert dan vaak een nieuwe visie op om tot een oplossing te komen.

Wat is jouw advies aan jongeren die nog een studie moeten kiezen?
Volg je hart. Doe iets wat je intellectueel spannend vindt, dan word je er vanzelf goed in.

Kun je iets vertellen over je loopbaan?
Na mijn natuurkundestudie in Utrecht ben ik vier jaar naar Berkeley, de universiteit van Californië in de Verenigde Staten, gegaan. Ik heb daar wiskundige modellen ontwikkeld om de rol van de hersenen bij het interpreteren van de driedimensionale wereld te begrijpen.
Vervolgens ben ik voor een wetenschappelijke baan naar het Amerikaanse technologie-instituut MIT gegaan om te bestuderen hoe de hersenen verstoorde signalen verwerken. Dit onderzoek heeft geleid tot een artikel in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift Nature, waardoor ik veel subsidies kreeg voor vervolgonderzoek. Terug in Utrecht heb ik daarmee een onderzoeksgroep opgebouwd om met experimenten in de hersenen te kijken.
Dat vond ik zo leuk dat ik dat wel tot m’n pensioen had kunnen blijven doen, tot ik op 44-jarige leeftijd erachter kwam dat ik een vinding gedaan had die ik zou kunnen toepassen tegen pijn. Toen ik toevallig de baas van de onderzoeksafdeling van Philips tegen het lijf liep en hem over mijn uitvinding vertelde, kreeg ik direct een baan als hersenonderzoeker aangeboden. Nu werk ik bij Philips aan die uitvinding.

Wat is je huidige functie?
Naast mijn baan bij Philips Research Laboratories ben ik ook hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Katholieke Universiteit Leuven in België. Ik ben dikwijls praktisch bezig met uitvindingen of experimenten, maar zit ook vaak achter het bureau of achter de laptop in de trein, omdat ik veel reis om met studenten en collega’s te spreken.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl