Menu

Marcel Kotte

Ik ben senior adviseur bij de Waterdienst van Rijkswaterstaat. Wij houden o.a. de Nederlandse rivieren en IJsselmeer, Wadden, Voordelta en Noordzee in de gaten en werken aan een betrouwbaar, schoon en veilig watersysteem in Nederland. Daartoe doen we veel onderzoek. Ik zorg er onder andere voor dat de juiste stoffen worden gemeten en met de juiste frequentie (aantal keer per jaar). Ik was tijdens mijn studie al geïnteresseerd in chemie en milieu, heb bijvoorbeeld stage gelopen bij het Instituut voor Milieuvraagstukken.

Dader gepakt!

Je ziet mijn werk heel concreet terug in het dagelijkse leven. Zo werden een tijdje geleden in Limburg opeens veel dode vissen gevonden. Dat bleek een lozing van bestrijdingsmiddelen te zijn in de rivier de Maas bij het Belgische Luik. Wij hadden de stof al gesignaleerd bij Eijsden (daar ligt namelijk ons meetstation) en de drinkwaterbedrijven gewaarschuwd, zodat zij hun inlaat voor oppervlaktewater dicht zouden doen. We hebben extra metingen gedaan en konden vaststellen wanneer de stof weer weg was. Collega’s konden samen met de Belgische autoriteiten vervolgens de dader aansprakelijk stellen. Dat wij in zoiets een belangrijke rol kunnen spelen, dat is echt heel leuk.

Veel op pad

Ik ben in mijn baan ook verantwoordelijk voor allerlei officiële rapportages. Daardoor moet ik vaak naar internationale vergaderingen, bijvoorbeeld in Koblenz waar de internationale commissie ter bescherming van de Rijn is gehuisvest. Of ik mag bijvoorbeeld naar Kopenhagen, waar zich het Europees Milieu Agentschap bevindt. Ook niet gek!

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl