Menu

Lex Kaper

Lex Kaper, sterrenkundige, Universiteit van Amsterdam

Waarom heb je voor sterrenkunde gekozen?
Ik heb altijd een brede wetenschappelijke interesse gehad. Ik verzamelde mineralen en fossielen, hield (en houd) van de natuur en was gefascineerd door de ruimtevaart en de sterren en planeten in het heelal. Uiteindelijk realiseerde ik mij dat sterrenkunde veel verschillende disciplines combineert, en eigenlijk een soort allround natuurkunde is, de evolutietak van de natuurkunde.

Wat waren je verwachtingen toen je ging studeren? Men had mij van tevoren verteld dat sterrenkunde een moeilijke studie is: inderdaad, veel wiskunde en natuurkunde naast misschien de romantiek van de sterrenhemel. Maar alle vragen die ik had – over het ontstaan van het leven, de (on)eindigheid van het heelal, de quantummechanica, de relativiteitstheorie enzovoorts – kon ik stellen aan docenten die zelf actief met deze onderzoeksvragen bezig waren en bediscussiëren met mijn collega-studenten.

Zou je terugkijkend weer voor sterrenkunde kiezen?
Gezien de recente enorme ontwikkelingen in dit vakgebied, zoals donkere materie, donkere energie, gammaflitsen, exoplaneten, om maar een paar zaken te noemen, is nu het moment om sterrenkunde te studeren. Toen ik begon met mijn studie, wist ik niet dat Nederland, na de Verenigde Staten, het belangrijkste land is in de wereld op het gebied van de sterrenkunde. Vlakbij kun je dus de grenzen opzoeken van onze kennis op het gebied van de astronomie en astrofysica, en colleges volgen van ‘wereldberoemde’ sterrenkundigen. Net als natuurkundigen vinden alle sterrenkundigen een baan, het is een uitstekende exacte opleiding.

Wat is jouw advies aan jongeren die nog een studie moeten kiezen?
Laat je in je keuze leiden door wat je leuk en interessant vindt, maar het is ook belangrijk dat je er goed in bent.

Kun je iets vertellen over je loopbaan?
Ik ben in 1984 aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) begonnen aan de studie sterrenkunde en in 1989 afgestudeerd. Vervolgens ben ik daar na vier jaar promotieonderzoek in 1993 cum laude gepromoveerd in de sterrenkunde. Van 1994 tot en met 1998 was ik werkzaam als junior-onderzoeker op de hoofdvestiging van de European Southern Observatory in München (Duitsland) en heb ik meegewerkt aan de ontwikkeling van de Very Large Telescope (VLT), de grootste telescoop ter wereld, gebouwd in de Atacamawoestijn in Chili. Sinds 1998 ben ik werkzaam als wetenschappelijk medewerker aan het Sterrenkundig Instituut van de UvA en in 2005 ben ik benoemd als bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Wat is je huidige functie?
Het werk als hoogleraar is een mooie combinatie van het doen van onderzoek, het geven van onderwijs, het begeleiden van promovendi, het managen van de onderzoeksgroep, voorstellen schrijven, vergaderen, e-mailen en telefoneren. Sterrenkunde is een internationaal vak, je hebt vele collega’s in het buitenland en bezoekt regelmatig een conferentie in het buitenland. Ik heb inmiddels een heel stuk van de wereld gezien.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl