Menu
Esther Groeneveld

Esther Groeneveld

ESTHER GROENEVELD, RESEARCH CHEMIST BIJ BASF DE MEERN

Esther Groeneveld werkt bij BASF continu aan verbetering van katalysatoren, en daarmee van chemische processen. Haar drijfveer: de zoektocht naar nieuwe materialen. “Op die manier wil ik de wereld mooier, schoner en beter maken.”

Curriculum Vitaefoto esther groeneveld

 • Naam: Esther Groeneveld
 • Leeftijd: 30
 • Woonplaats: Utrecht
 • Huwelijkse Staat: Samenwonend (“We zijn al elf jaar samen, dan voegt een huwelijk weinig toe, maar het feest lijkt me erg leuk.”)
 • Kinderen: geen
 • Opleidingen:
  – Vwo, natuur en techniek
  (Altena College in Sleeuwijk)
  – Chemistry and physics (Universiteit Utrecht)
  – Promotie (Universiteit Utrecht)
 • Nevenactiviteiten: Contactpersoon bij BASF voor de Topsector Chemiebeurs.
  In het verleden scheidsrechter voor de Nederlandse Basketball Bond, coach van jeugd- en damesbasketbalteams en wedstrijdsecretaris bij basketbalvereniging Utrecht Bulls.
 • Werkgevers: Universiteit Utrecht (2012), BASF (2013-nu)

Wie ben je, waar werk je en wat is je functienaam?
Ik ben Esther Groeneveld, werk bij BASF Nederland BV locatie De Meern en ben projectleider op de R&D-afdeling voor katalysatoren. Deze versnellen chemische processen waardoor ze bijvoorbeeld bij een lagere temperatuur mogelijk zijn. Bij vrijwel alle reacties in de chemische industrie worden katalysatoren gebruikt.
Als projectleider werk ik aan nikkelkatalysatoren voor het hydrogeneren van aromaten.
Op die manier haal je schadelijke benzeenringen uit je product. Ik houd me vooral bezig met de organisatie en de inhoud van een project, zoals de interpretatie van de resultaten, de rapportage en onderzoeksrichting. Ik werk daarbij gelukkig samen met mijn zeer ervaren assistent.
Hij heeft gouden handjes en doet het meeste experimentele werk, maar we overleggen ook regelmatig over de voortgang.

Wat vertel je je kleine nichtje als zij vraagt wat voor werk je doet?
Ik verzin en maak slimme materialen die er als hulpmiddel voor zorgen dat we de bouwstenen van alle spullen om ons heen met minder energie en voor minder geld kunnen maken.

Hoe ben je in deze baan terechtgekomen?
Op de lagere school in Almkerk had ik nog niets met scheikunde, maar op het vwo in Sleeuwijk was ik goed in exacte vakken en vond ik het leuk om puzzels op te lossen. Daarom koos ik voor de richting natuur en techniek, waar ik van de twaalf leerlingen de enige vrouw was.
Tijdens een open dag voor scheikunde op de Universiteit Utrecht hoorde ik over organische chemie met orbitalen en andere moeilijke zaken. Ik dacht toen nog: waar hebben ze het over? Hier ga ik echt nooit iets van snappen! Na meerdere open dagen was mijn angst gezakt en mijn enthousiasme verhoogd. Ik besloot daarom tóch om scheikunde te studeren op de Universiteit Utrecht.
In mijn bachelor merkte ik snel dat ik onderzoek en de fysische kant heel leuk vond, dus richting natuurkunde. Ik koos daarom voor de researchmaster Chemistry and Physics. Hierna ben ik in Utrecht gepromoveerd op het maken van nanokristallen en het meten van hun eigenschappen.
Dat klinkt natuurkundig, maar ik ben echt op scheikunde gepromoveerd. Tijdens mijn promotie kwam ik erachter dat ik graag naar de industrie wilde om te ontdekken wat daar te leren valt.
In april 2013 ben ik daarom bij BASF begonnen. Ik kende het bedrijf via een vriend die daar al werkte. Het onderzoek in De Meern sprak me erg aan en ik vond de sfeer erg leuk.

Wat vind je zo leuk aan wat je doet?
Ik ontwikkel nieuwe materialen die worden verkocht als product. Aan het einde van mijn project heb ik dus echt iets in handen wat ik zelf ontwikkeld heb. En ik vind het maakproces heel leuk,
dus de route van concept tot product. Soms is dat ook frustrerend, want het gaat lang niet altijd goed. Wat op papier makkelijk en fantastisch lijkt, kan in de praktijk tegenvallen. Ik moet dus vaak creatieve oplossingen bedenken.
Daarnaast praat en presenteer ik graag. Zo vertel ik regelmatig binnen de onderzoeksgroep waar ik aan werk en hoe het gaat. Bovendien heb ik extra taken, zoals voor de Topsector Chemiebeurs.
Ik ben binnen BASF contactpersoon voor onze vier studenten en de universiteiten.
(lachend) Dat vind ik erg leuk, maar ik doe het ook gewoon omdat mijn baas het me gevraagd heeft hoor.

Op welke eigen prestatie ben je het meest trots?
Bij BASF werk ik pas net, dus voor nu ben ik nog het meest trots op mijn promotie. In die periode ben ik echt gegroeid. Ik ben zelfverzekerder en bewuster van wat ik goed kan. Ik heb het onderzoek uitgevoerd, studenten begeleid, onderwijs gegeven en resultaten gepresenteerd.
In al die dingen ben ik heel erg gegroeid. Wat ik nu doe, projectmanagement, ligt in de lijn van een promotie.

Wat drijft je in je werk?
Ik hoef niet per se de volgende CEO van BASF te worden. Op dit moment is het vooral de research die mij drijft, de zoektocht naar nieuwe materialen. Op die manier wil ik de wereld mooier, schoner en beter maken. Ik houd daarom nog steeds wetenschappelijke artikelen in de gaten om te weten wat er speelt. Twijfel? Nee, die heb ik niet over waar ik nu ben en wat ik doe. Ik voel me ontzettend prettig waar ik zit, kan de dingen doen die ik leuk vind, heb genoeg om handen en kan mijn creativiteit kwijt.

Wat levert je werk je op?
(lachend) Ik weet niet precies hoeveel ik verdien, maar ik weet wel dat het genoeg is.
Het interesseert me ook niet zo veel. Mijn werk levert me vooral energie op. Dat krijg ik als ik met collega’s over onderzoek praat of wanneer ik samenwerk met universiteiten en zo nieuwe ideeën krijg. Bovendien is de sfeer hier heel prettig. Er is geen ellebogenwerk. Mensen worden gewaardeerd voor wat ze doen en wie ze zijn. What you see is what you get.

Aan welke ‘normale’ producten lever jij een bijdrage?
Mijn katalysator wordt onder meer gebruikt om aromaten uit brandstoffen te halen zodat deze niet in het milieu komen. Collega’s van mij werken ook aan nikkelkatalysatoren, maar die worden voor heel andere toepassingen gebruikt, zoals om margarine uit olie te maken.

Wat zou je nóg liever doen dan wat je nu doet?
Waar ik nu zit is het echt prima. Maar als ik echt iets anders moet doen, dan vind ik vorm geving heel leuk. Ik houd vooral van figuren maken en concepten verzinnen. Communicatie is heel belangrijk, want de bètawereld is vaak onbegrepen. Mijn vriendinnen zijn veelal alfa’s. Zij vinden chemie vaak eng of snappen er niets van. Met de combinatie van beeld en tekst kun je zo veel meer uitleggen. Dat is belangrijk, want als mensen het snappen, dan is chemie opeens minder eng en toegankelijker. Daar is binnen Nederland veel te winnen.

Hoe zie je jezelf over tien jaar?
Sowieso zit ik dan nog in research, want mijn liefde daarvoor wordt alleen maar groter. Bovendien is in research tien jaar een kort tijdbestek dat snel voorbijvliegt. Binnen BASF kan ik stappen binnen onderzoek maken, bijvoorbeeld door meer verantwoordelijkheden te krijgen en door meerdere projecten te leiden. Ik vind het daarnaast leuk om te organiseren, dus wie weet word ik ooit nog researchmanager. Sommige mensen werken al 25 jaar bij BASF, dus er is genoeg tijd voor mij om daar te komen. (lachend) Nou ja, tenzij ik over tien jaar al uitgegroeid ben en ik mijn baas zou moeten laten wieberen om de volgende stap te zetten. Dan moet ik misschien wat anders verzinnen.

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl