Menu

Carol Mosca

‘Ik heb het gevoel dat ik mijn kennis en expertise kan gebruiken om anderen te helpen’

Minder zoet, minder zout

‘Ik werk als promovendus. Mijn promotieonderzoek maakt deel uit van een project dat zich richt op het bedenken van manieren om de hoeveelheden suiker en zout in voedingsproducten te verminderen, zonder de smaak van het product aan te tasten. De huidige overconsumptie van suiker en zout wordt in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen. Er is dan ook behoefte aan producten met weinig suiker en weinig zout, die toch lekker zijn. Er zijn momenteel best wel gezonde producten te verkrijgen, maar de smaak is daarbij vaak een remmende factor. Veel consumenten zijn daarom nog niet bereid hun huidige voorkeuren te veranderen. En dus is er veel interesse in het ‘bedenken’ van gezonde producten die de consument wel accepteert.

Te veel, te weinig

Ontwikkelde en ontwikkelingslanden hebben natuurlijk heel verschillende problemen als het om voedsel gaat. Zo is in de ontwikkelde landen overconsumptie het grootste probleem, terwijl in derdewereldlanden een deel van de bevolking juist kampt met ondervoeding en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Ik denk dat we de kennis en het vermogen hebben om oplossingen te vinden voor die heel uiteenlopende voedingsproblemen. Ik hoop dan ook dat het resultaat van mijn huidige (en toekomstige) werk kan bijdragen aan het oplossen van problemen op het gebied van voedsel en gezondheid.

Echt helpen

Mijn werk is leuk omdat ik gewoon graag doe wat ik doe! Ik vind het interessant dat ik met veel verschillende disciplines te maken heb (zoals food engineering, sensory science, e.d.), want daardoor kan ik steeds nieuwe dingen leren. En wat ook belangrijk is: ik heb het gevoel dat ik mijn kennis en expertise kan gebruiken om anderen te helpen. Ook dat maakt dat ik van mijn werk houd!’

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl