Menu

Sanne van Rijn

‘Geef mij maar een appel!’

Robot met maag-darmkanaal

‘Ik werk bij TNO als researchanalist met een robot die het maag-darmkanaal nabootst. Het model wordt aangestuurd door een computer en kan verschillende parameters zoals lichaamstemperatuur, peristaltische beweging en de afscheiding van maagzuur, gal en enzymen nabootsen. Zo kunnen we de vertering van voedingsmiddelen en medicijnen onderzoeken.

Liever puur natuur

Mensen hebben tegenwoordig weinig tijd om uitgebreid, gezond te koken. Voedingsmiddelenfabrikanten springen hierop in door allerlei verrijkte producten te ontwikkelen. Deze functional foods, zoals bijvoorbeeld melk met extra calcium of yoghurt met toegevoegde vezels of zouden dit moeten compenseren. Veel van dit soort verrijkte producten komen in ons laboratorium langs. Wij onderzoeken de verteerbaarheid hiervan en bepalen of het product echt gezonder is dan een origineel product waar niets extra’s aan toe is gevoegd.  We zullen dat in de toekomst steeds meer zien, denk ik. Zelf probeer ik toch zoveel mogelijk gezond en afwisselend te koken. Ik eet liever verse vis dan margarine waar extra vetzuren aan toegevoegd zijn. En ik pak liever een appel dan een fruitdrankje.

Het werk met onze robot is erg afwisselend omdat we veel verschillende producten onderzoeken, zoals voedingsmiddelen en medicijnen. En we hebben een leuk team van analisten – bij ons op het lab is het altijd erg gezellig!’

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl