Menu

Richard Riewald

‘Het bloed kleeft hier heus niet aan de muur!’

Bloedstollend

In Nederland is één organisatie verantwoordelijk voor de bloedvoorziening: Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Ik werk bij de divisie Plasmaproducten, waar we medicijnen maken uit menselijk bloedplasma. Maar dat betekent heus niet dat het bloed hier aan de muur kleeft! De omgang met bloed en bloedproducten is heel streng geregeld en wordt nauwkeurig gecontroleerd. Het werk dat wij in de divisie Plasmaproducten doen, vind je onder andere terug in ziekenhuizen, bijvoorbeeld in de vorm van middelen die bloed laten stollen.

Blauw bloed?

Het verwerken van bloedplasma wordt in Nederland alleen hier bij Sanquin gedaan – en dat maakt de kennis binnen onze afdeling uniek. Wie ooit plasmaproducten heeft gezien, weet dat medicijnen die gemaakt worden uit bloedplasma, niet altijd rood hoeven te zijn. Ze zijn soms bijvoorbeeld blauw.

Altijd weer anders

De afwisseling maakt mijn werk zo leuk. De ene dag ben ik bezig met het opstellen van bedieningsvoorschriften, de volgende dag bezoek ik een leverancier waar machines worden gekocht, noem maar op. En ik heb contact met veel verschillende mensen op andere afdelingen, zoals de technische dienst en de kwaliteitsafdelingen. Er is geen dag hetzelfde!’

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl