Menu
Lisette Bok

Lisette Bok

‘Het is geweldig als je weer een stukje van de menselijke puzzel kunt oplossen!’

Werkt ‘t echt?

Als biochemisch researchanalist doe ik wetenschappelijk onderzoek en voer ik analyses uit op het gebied van voeding en gezondheid. De grote vraag voor ons: hoe kun je nagaan of voeding een positief effect heeft op de gezondheid? Om dat te kunnen bepalen, proberen we methodes te ontwikkelen of parameters te ontdekken waarmee we kunnen aantonen dat iets een bepaald gezondheidseffect heeft op de mens. De analyses die ik doe, hebben betrekking op het meten van bijvoorbeeld ontstekingsreacties bij mensen die iets hebben gegeten waarvan de producent zegt dat het ontstekingsremmend is. Of we testen de bewering van een producent dat er iets in een drankje is verwerkt waardoor je niet zo snel honger krijgt. Is dat ook echt zo, en hoe werkt dat dan?

Toekomstmuziek

Ik denk dat voeding in de toekomst aan nog strengere eisen zal moeten voldoen dan nu. We weten immers meer en kunnen ook meer voorspellen. Er zullen ook steeds meer voedingsmiddelen ‘ontwikkeld’ worden die een positief effect hebben op de gezondheid. En ik denk dat bepaalde voedingsmiddelen gemanipuleerd zullen worden zodat ze onder extreme omstandigheden, zoals droogte, langer hun kwaliteit behouden. Dit is dan weer belangrijk voor arme landen.

Menselijke puzzel

Mijn werk is leuk door de afwisseling, de verschillen in vragen en resultaten en wat dat dan weer betekent voor het menselijk lichaam. Het is geweldig als je iets hebt ontdekt wat weer een stukje van de menselijke puzzel oplost!’

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl