Menu

Laurens Ekkelkamp

‘Onze afdeling staat aan de wieg van nieuwe producten’

Bulk!

‘Ik werk bij DSM op een zogeheten High-Throughput screeningsafdeling. Op deze afdeling zoeken (screenen) we naar verbeterde of nieuwe productie micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten). Deze micro-organismen produceren bijvoorbeeld enzymen voor de voedselindustrie, of de actieve stof voor medicijnen. We screenen grote hoeveelheden –  vandaar dat het High-Throughput wordt genoemd.

Gezond en veilig voedsel

Als je naar de reclames op tv kijkt, of op de verpakkingen van eten, dan zie je wel dat voeding en gezondheid steeds belangrijker worden. Mensen willen producten die gezond en veilig zijn. Gezonde en gevarieerde voeding is natuurlijk ook erg belangrijk voor mensen in arme landen. Daarom werkt DSM mee aan het World Food Programme (WFP). Het WFP is een organisatie van de Verenigde Naties die ervoor wil zorgen dat iedereen in de wereld genoeg eten en voedingsstoffen binnen krijgt. DSM werkt hier graag aan mee omdat we voedingstoffen produceren en er heel veel over weten. Zo proberen we ons steentje bij te dragen aan de voedings- en gezondheidsproblemen in de wereld.

Aan de wieg van nieuwe producten

Bij de afdeling waar ik werk, staan we aan de wieg van nieuwe producten. Zo hebben we meegewerkt aan de ontwikkeling van een enzym dat ervoor zorgt dat bij het bakken van bijvoorbeeld chips de schadelijke stof acrylamide niet vrijkomt. Ook voor het WFP kunnen wij wat betekenen, aangezien sommige voedingsstoffen door micro-organismen geproduceerd kunnen worden.

Modernste robots

Mijn baan is heel erg afwisselend omdat we hier bij het DSM Biotechnology Center projecten uitvoeren voor verschillende divisies van DSM. Zo kun je de ene maand bezig zijn om een nieuw enzym te vinden dat gebruikt wordt in voeding, en ben je de andere maand bezig een verbeterde schimmel te vinden die penicilline produceert. En ik mag met de modernste robots werken – dat is ook wel erg leuk!’

Kijk ook eens op onze andere websites:

mijnscheikunde

sciencespace

natuurkundenl