Experiment – Virussen doorgeven

Deel

Hoe verspreidt een virus of bacterie zich via handen? Ontdek het in dit experiment.

Doe het experiment

Hoe werkt het?
De handen van mensen zijn voor virussen* de perfecte manier om zich verder te verspreiden. Als je je handen niet wast, kun je virussen doorgeven aan anderen. In dit proefje is zonnebrandcrème gebruikt om de virussen na te bootsen. Zonnebrandcrème is gemakkelijker zichtbaar te maken dan virussen. Zonnebrandcrème licht namelijk op als je er UV-licht op schijnt. In deze proef heb je met zonnebrandcrème aangetoond hoe ver je die virussen verspreidt. Ook al zie je niks aan je handen, je geeft wat op je handen zit toch door aan anderen. 

* Hetzelfde verhaal geldt voor bacteriën.

Verder experimenteren
Voer de proef nog een keer uit en spoel nu tussen stap 3 en 4 je handen kort met water af. Zijn er nu na stap 6 minder mensen 'besmet'? En als je je handen wast met water en zeep? Hoe lang moet je je handen wassen tot je onder de UV-lamp niks meer ziet?

Meer informatie
Iemand die bacteriën en virussen bestudeert, is een microbioloog (hbo/wo). Als je toch ziek wordt van een virus, is het belangrijk om te weten welk virus dat heeft veroorzaakt en welk medicijn je nodig hebt. In een medisch laboratorium werken analisten (mbo/hbo) die dat onderzoeken. Informatie over hoe het virus te werk gaat in je lichaam wordt gebruikt om een vaccin te ontwikkelen dat mensen beter bestand maakt tegen het betreffende virus. Virologen (hbo/wo) en medisch analisten werken samen aan het ontwikkelen van zo’n vaccin. 

Wil je meer weten over opleidingen voor deze beroepen:

Deel

Andere interessante artikelen

Op vrijdag 19 maart barstte voor het eerst in 800 jaar een nieuwe vulkaan uit in IJsland.

Alle inspiratie voor een leuke thuisactiviteit op? Bekijk deze originele ideeën!

De Perseverance Rover van NASA is op 18 februari, 2021 succesvol geland op Mars.