Lessen volgen vanuit huis? Tips!

Deel

Het volgen van je lessen vanuit huis is nogal een opgave. Thuis heb je verschillende afleidingen, zoals Netflix of gamen. Dat is natuurlijk veel leuker om te doen. Wij geven tips zodat je je wel kunt concentreren op je online les. Want je wilt natuurlijk wel over of je examen halen!

Tip 1
Zorg ervoor dat de dingen die voor jou afleidend werken niet makkelijk te bereiken zijn. Raak jij dus snel afgeleid door je spelcomputer of televisie, zorg dan dat deze niet aanwezig zijn in de ruimte waar jij je online lessen gaat volgen. Soms is het niet mogelijk om je TV bijvoorbeeld te verplaatsen. Vraag dan aan je ouders, broertje of zusje of ze je afstandsbediening bij willen houden totdat jouw schooldag over is. Zo kun je de TV niet aanzetten en raak je minder afgeleid. 

Tip 2
Zorg dat je telefoon ook niet binnen handbereik ligt en zorg dat hij op stil staat. Zo word je niet afgeleid door de berichten die je ontvangt via whatsapp of sociale media. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je telefoon ergens in de kamer te leggen waar je de les volgt, maar je kunt hem ook in een hele ander kamer leggen. Voor het zoeken van informatie kun je gewoon je laptop gebruiken.

Tip 3
Behoud je ritme! Breng structuur aan in je dagen, je hebt geen vakantie en moet gewoon naar school alhoewel je daar niet fysiek naar toegaat. Sta dus elke dag op dezelfde tijd op en ga ook op een normaal tijdstip naar bed. Houd het ritme dus hetzelfde als wanneer je wel naar school zou gaan. Zo houd je een week- en weekendritme en gaan de dagen niet zo op elkaar lijken. 

 

Tip 4
Houd je aan je rooster en de planningen per vak. Van je docenten krijg je als het goed is een planning van wat je die week moet doen. Houd deze planning aan. Zo blijf je bij en houdt je structuur in je leren. Daarnaast is het goed om je rooster te blijven volgen. Hiermee kun je structuur in je dag bouwen en ben je niet continu met hetzelfde vak bezig. 

Tip 5
Vraag of een klasgenootje samen met jou online wil chatten over het huiswerk als je even minder concentratie hebt. Ga het samen maken want dat maakt het leuker. 

Tip 6
Plan je lunch op een standaard moment van de dag. Ga dan op een andere plek in huis lunchen dan waar je de lessen volgt. Zo kom je weer even helemaal los van school en kun je er na de lunch weer vol tegenaan.

Tip 7
Vind een goede balans tussen zitten en bewegen. Normaal gesproken moet je tussen de lessen door even lopen naar het volgende lokaal. Wanneer je thuis zit, hoeft dit natuurlijk niet. Probeer daarom om tussen de lessen door iets te doen. Even kort rondwandelen, bijvoorbeeld naar de keuken lopen om iets te drinken te pakken. Zorg er wel voor dat je niet met iemand aan de klets raakt en zo te laat bij je les komt. Ook kun je tijdens je lunchpauze een rondje gaan lopen of even naar buiten gaan. Dit helpt allemaal om even los te komen van je beeldscherm en je hersenen even te laten ontspannen, zodat je weer fris de volgende online les in kan. 

Tip 8 
Houd contact met je mentor. Vraag om een gesprek als het even niet meer gaat, misschien heeft je mentor nog goede tips. En vraag je docenten om hulp als je er niet uitkomt. Houd het dan niet bij je, want dan kom je in een neerwaartse spiraal en zakt je motivatie en concentratie nog verder weg. Trek dus tijdig aan de bel bij school, wanneer je het even niet meer ziet zitten. Spreek er ook over met je ouders. Misschien kunnen zij je helpen bij het vasthouden van je planning.

En dan als je schooldag over is. Ga iets doen wat jij leuk vindt. Start je game op of kijk die film op Netflix waar je al de hele dag naar uitkijkt. Maar ga ook lekker bewegen, want dat zorgt ook voor de nodige ontspanning. 

Deel

Andere interessante artikelen

Zit jij in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Beantwoord dan deze vragen en maak kans op 20 euro bol.com tegoed.

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Als je aan de ruimte denkt, denk je vast aan sterren en planeten. Maar wist je dat er allemaal interessante chemische reacties plaatsvinden!