Profielwerkstuk, waar begin ik?

Deel

Het profielwerkstuk is een leuk onderdeel van je examenprogramma waar je zelf onderzoek mag doen naar een onderwerp dat jij interessant vind. Het kiezen van een onderwerp is best lastig want er zijn zoveel mogelijkheden. 

Als je nog geen onderwerp weet voor je profielwerkstuk, is het van belang dat je gaat kijken voor welk vak je het onderzoek wilt uitvoeren. Nadat je een vak hebt gekozen is het tijd om na te denken over een onderwerp. 

Heeft jouw team gekozen voor scheikunde en heb je geen idee voor een leuk onderwerp? Lees dan snel verder over onderwerpen die bijdragen aan een duurzame samenleving. Werkt jouw team mee aan een betere toekomst?

1. Verf

Verf is een product dat binnen de chemische industrie geproduceerd wordt. Het is een veel gebruikt product op diverse plekken. Wist je bijvoorbeeld dat in sommige ziekenhuizen anti-bacteriële verf op de muren wordt gebruikt? En dat lichtgevende verf wordt gebruikt om donkere wegen veilig te maken. Misschien vinden jij en je teamgenoten het leuk om naar het productieproces van verf te kijken en kunnen jullie aanpassingen aandragen om dit proces duurzamer te krijgen. Of jullie gaan juist de eigenschappen van verschillende soorten verf met elkaar vergelijken en bekijken welke verf het beste is.  

2. Hernieuwbare stoffen

In de chemische industrie wordt de laatste tijd veel gezocht naar hernieuwbare stoffen om de huidige grondstoffen te kunnen vervangen. Wat zijn die hernieuwbare stoffen nu eigenlijk en waarom willen we juist deze stoffen gebruiken? En misschien kun je onderzoeken of de materialen die momenteel al gemaakt worden uit hernieuwbare stoffen daadwerkelijk beter of gelijkwaardig zijn aan materialen gemaakt van de oude fossiele brandstoffen.

3. Circulaire chemie

Chemische bedrijven zijn op zoek naar hoe ze ervoor kunnen zorgen dat alle afvalstoffen weer hergebruikt kunnen worden in dezelfde of andere processen. Dit is ook een interessant onderwerp voor een profielwerkstuk. Je kunt namelijk kijken naar de circulaire chemische processen die we nu al hebben en hoe je deze zou kunnen verbeteren. Een andere vraag kan zijn wat de invloed van de mens is op de circulaire processen. Misschien kun jij wel iets ontwerpen dat de processen definitief circulair zou kunnen maken of kijk jij naar de welwillendheid van mensen om processen circulair te maken.  

4. Plastics

Plastics zijn een veel gebruikt materiaal en de vraag naar plastics blijft zeker groeien. Maar zijn plastics nou echt zo slecht als wel wordt beweerd? Misschien kun je onderzoeken welke eigenschappen van plastics belangrijk zijn en waardoor deze eigenschappen komen. Daarnaast kun je ook kijken naar microplastics en oplossingen om deze plastics op te vangen, zodat ze niet zo makkelijk in het milieu terecht kunnen komen. Of maak jij je eigen biologische plastic en vergelijk je dit met de huidige plastics? Zijn ze even goed te gebruiken?

Hierboven staan al vier onderwerpen, waar je verschillende onderzoeken bij kunt uitvoeren. Bekijk voordat je de keuze maakt goed wat er speelt in het vakgebied waar jij met onderzoek aan wilt bijdragen. Kies een onderwerp dat jijzelf erg interessant vindt en waar jij meer van wilt weten. Dan blijkt het profielwerkstuk een superleuke opdracht!

En mocht je het leuk vinden kun je natuurlijk ook meedoen aan een profielwerkstukkenwedstrijd, zoals Imagination at work. Succes met je profielwerkstuk!

Deel

Andere interessante artikelen

Al jaren proberen wetenschappers kernfusie uit te voeren op aarde, voor het opwekken van schone energie. Het team van Tokamak Energy gelooft dat ze dichtbij zijn.

Weet je nog niet wat voor onderwerp je moet kiezen voor jouw profielwerkstuk? Doe dan mee aan Imagination at Work en draag bij aan belangrijke vraagstukken rondom duurzaamheid.

De Sisters in Science lanceren op vraagbaakscheikunde.nl hun eerste serie kennisclips met uitleg over scheikunde.