Presentatie voorbereiden?!

Deel

Waar begin je dan en waar moet je op letten als je de presentatie voorbereidt? Wanneer je de voorbereidingen goed aanpakt geef jij met zelfvertrouwen je presentatie . Om je op weg te helpen geven we je in dit artikel hulp en tips voor het voorbereiden en geven van een presentatie. 

Start van je voorbereiding

Als jij een pakkende presentatie wilt maken zijn er vijf dingen waar je rekening mee moet houden:

  1. je publiek,
  2. het doel,
  3. de inhoud,
  4. de opbouw
  5. en de uitvoering van je presentatie.

1. Publiek

Bedenk allereerst wie je publiek is. Wat zou het publiek graag over jouw onderwerp willen horen? Als je dit weet en in je presentatie stopt blijft het publiek beter luisteren naar wat jij te vertellen hebt. 

2. Doel van je presentatie

Bedenk daarna wat je wilt bereiken met je presentatie. Wat wordt het doel van de presentatie? Wil jij jouw publiek bijvoorbeeld iets leren, of wil je het publiek alleen maar informeren over je onderwerp? Als je dit doel duidelijk hebt kun je verder naar de inhoud van je presentatie.

3. Inhoud van je presentatie

Als je het doel van je presentatie duidelijk hebt kun je bepalen wat de inhoud van je presentatie gaat worden. Bij het houden van een presentatie is het van belang dat je alleen de kernboodschap vertelt. Je presentatie duurt vaak maar maximaal 10 minuten. In die tijd moet je alles vertellen wat je wilt. Daarom moet je alleen de kern vertellen en niet de bijzaken. Bedenk wat de kernboodschap van je presentatie is. De opbouw van je kernboodschap kan zijn dat je kort het probleem toelicht, de oplossing van het probleem en hoe je tot deze oplossing bent gekomen. Dit is een lastig onderdeel van je presentatie denk er dus goed over na voor je begint met het maken van de PowerPoint.

4. Opbouwen van je presentatie

Als je dan duidelijk hebt wat het doel van je presentatie is en wat de kernboodschap moet worden is het tijd om je presentatie op te bouwen in PowerPoint of een ander presentatie programma. Wanneer je je presentatie gaat maken is het belangrijk om structuur aan te brengen. Begin je presentatie met een vraag of een anekdote. Hiermee kun je de aandacht van het publiek trekken of zorg je ervoor dat ze al even voor zichzelf over het onderwerp na gaan denken en hun eigen kennis boven halen. Vervolgens kun je verder gaan naar de kern van je presentatie. Bespreek eventueel het probleem en de oplossing die je daarvoor gevonden hebt. Vertel hier dus je kernboodschap. Sluit je presentatie af met een conclusie en een korte samenvatting van wat je verteld hebt tijdens de presentatie. Daarna kun je vragen uit het publiek beantwoorden. 

Opbouw van een slide

Zet op de dia’s in je presentatie maximaal 20 woorden per dia. Je publiek wil dit lezen, wanneer ze lezen kunnen ze niet ook naar jouw verhaal luisteren. Gebruik dus zo veel mogelijk plaatjes hier kan je publiek naar kijken terwijl jij er een verhaal bij verteld. Als je afbeeldingen van het internet gebruikt, zorg er dan voor dat je altijd de bron erbij vermeld. Zet je toch tekst in je presentatie zorg er dan voor dat je publiek de tijd heeft om de tekst te lezen. Op www.123rf.com vind je stockfoto’s deze kun je vrij gebruiken. Op andere foto’s die je van google haalt kan copyright zitten. Deze mag je dus niet zomaar voor je presentatie gebruiken. Daarnaast kun je gebruik maken van Iconen deze kun je vrij vinden op www.Thenounproject.com.

Interactie met je publiek

Tijdens je presentatie kun je ook je publiek betrekken. Dit zorgt ervoor dat de aandacht van je publiek bij je presentatie blijft. Je kunt bijvoorbeeld een kahoot quiz, poll of vraag geven tijden je presentatie. Op deze manier kun je je publiek goed betrekken bij jouw presentatie en wordt het leuker om ernaar te luisteren.

 

5. Uitvoering van je presentatie

Presentatie klaar? Tijd om te presenteren! 

Maar hoe ga je voor de klas staan? Wat zijn de do’s tijdens het doen van je presentatie. 

Tip 1
Sta rechtop en op 2 benen.

Tip 2
Verplaats jezelf alleen als dat echt noodzakelijk is.

Tip 3
Kijk je publiek aan tijdens je presentatie.

Tip 4
Gebruik een normaal tempo, praat dus niet te snel maar ook zeker niet te langzaam.

Tip 5
Articuleer goed terwijl je spreekt.

Tip 6
Houdt rust bij punten en komma’s en geef je publiek de tijd om de informatie te laten binnenkomen.

Met deze tips kun je een goede indruk achter laten tijdens je presentatie. Succes met de voorbereidingen en je presentatie!

  

 

 

Deel

Andere interessante artikelen

Zit jij in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Beantwoord dan deze vragen en maak kans op 20 euro bol.com tegoed.

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Als je aan de ruimte denkt, denk je vast aan sterren en planeten. Maar wist je dat er allemaal interessante chemische reacties plaatsvinden!