Het noorderlicht

Deel

Het noorderlicht, iedereen heeft er wel eens van gehoord of foto’s van gezien. Misschien heb je het zelfs wel eens in het echt gezien, felle kleuren die in de lucht lijken te dansen. Of je het nou voor de eerste of honderdste keer ziet, het blijft indrukwekkend. Maar wat is het noorderlicht nou eigenlijk?

Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat voorkomt rondom de noordpool. Soms is het met het blote oog te zien maar soms ook helemaal niet. Het toont zich als felle lichten van veel verschillende kleuren die als een soort golven door de lucht bewegen. 

Maar hoe werkt zoiets nou? Hoe kan het dat er uit het niks ineens lichtgolven door de lucht bewegen? Dit allemaal wordt mogelijk gemaakt door de zon. 

Elke seconde schiet de zon energierijke geladen deeltjes door het heelal alle kanten op. Deze geladen deeltjes gaan enorm snel. Ze leggen namelijk tussen de 250 tot 2.500 kilometer per seconde af. Vervolgens komen deze deeltjes in de atmosfeer van onze aarde. 

Om onze aarde lopen meerdere magneetvelden die samenkomen op de noordpool en op de zuidpool. De energierijke deeltjes komen in deze magneetvelden terecht en worden of naar de zuidpool of naar de noordpool geleid. Hier botsen deze geladen deeltjes tegen de aanwezige gasdeeltjes in onze atmosfeer. Bij deze botsing komt heel veel energie vrij in de vorm van licht. 

De kleur van het licht dat wij zien wordt bepaald door een aantal factoren. De lichtkleur is afhankelijk van de samenstelling van de gassen in onze atmosfeer, de dichtheid van de atmosfeer, de hoogte van het noorderlicht en het energieniveau van de deeltjes.

Het noorderlicht vindt voornamelijk plaats tussen de honderd en driehonderd kilometer boven de aarde. Wanneer geladen deeltjes op deze hoogte botsen met de aanwezige zuurstof wordt er groen licht geproduceerd. Deze kleur komt dan ook het meest voor.

Soms vinden er ook botsingen plaats op hele lage of juist hele hoge afstanden. Rond de honderd kilometer zorgen botsingen met stikstof voor dieprode of roze lichtgolven. Tussen de driehonderd en vierhonderd kilometer zorgt zuurstof voor een helderrood licht.

De zeldzamere blauwe en paarse tinten kun je zien wanneer er botsingen met waterstof en helium plaatsvinden. Deze zien we minder vaak omdat deze kleuren lastiger waar te nemen zijn tegen de nachtelijke hemel.

’s Nachts kunnen wij deze botsing van deeltjes dus met het blote oog zien in de vorm van het noorderlicht. Maar dit betekent niet dat het overdag niet gebeurt, alleen dat er te veel zonlicht is om het te kunnen zien.


Het noorderlicht is dus niet alleen mooi maar ook heel interessant! Vind jij dit soort dingen ook zo cool? Kijk gerust eens bij een van de volgende studies!

MBO opleidingen

Allround laborant
Ben jij onderzoekend ingesteld en hou je ervan heel stapsgewijs en precies te werken? Dan ben jij geschikt voor het beroep van de allround laborant!

Chemisch-fysisch analist
Ben jij nieuwsgierig aangelegd en zou jij willen weten wat er precies in gebruiksgoederen en voeding zit? Dan is chemisch-fysisch analist het juiste beroep voor jou.

HBO opleidingen

Chemie
Chemie is onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Het toepassen van veiligheid, het maken van nieuwe producten en analyseren van stoffen. Maar ook onderzoek doen naar alledaagse producten.

Milieukunde
Zijn scheikunde en biologie jouw favoriete vakken? En wil je later een interessante en afwisselende baan waarin je bijdraagt aan een leefbare aarde voor nu én later? Dan is Milieukunde jouw opleiding.

WO opleidingen 

Aardwetenschappen
Vind je processen zoals vulkanisme, klimaatverandering, aardbevingen en overstromingen boeiend? Wil jij weten hoe lang er nog schoon drinkwater is? Hoe het zit met de bodem onder onze voeten?
Bij Aardwetenschappen leer je van alles over de Aarde

Natuur- en sterrenkunde
In de Nederlandstalige bacheloropleiding Natuur- en Sterrenkunde ga je je verdiepen in natuurkundige fenomenen en onderzoek je de onderliggende waarheden.

Deel

Andere interessante artikelen

Joeri, David en Anna delen hun ervaring over de hbo-opleiding Process and Food Technology en hun banen bij Janssen Biologics

Wat nou als we alle data van de hele wereld op konden slaan op een harde schijf ter grote van een fietsband? Hans Elemans en zijn onderzoeksteam zijn hard aan het werk dit werkelijkheid te maken.

Wij vroegen Universitair student Emma van den Bergh hoe ze haar studententijd heeft doorlopen en welk pad ze heeft gevolgd.