Een gezonde oceaan is belangrijker dan je denkt

Deel

Parelwitte stranden, azuurblauw water en tropische begroeiing. De Cookeilanden gelegen in de Grote Oceaan nabij Nieuw-Zeeland hebben het allemaal.  Dit klinkt waarschijnlijk als een paradijs op aarde en een heerlijke vakantiebestemming. Maar deze eilanden worden bedreigd door vervuiling van de oceanen en als we hier niks aan doen verliezen we dit stukje paradijs op aarde.

Koraalriffen beschermen ons

Dat komt doordat we de oceanen en zeeën vervuilen en uitputten op verschillende manieren. De uitstoot van het broeikasgas CO2 speelt hierin ook een rol. Koolstofdioxide ook wel CO2 genoemd, wordt door oceanen opgenomen uit de lucht. Het opnemen van CO2 zorgt ervoor dat het water wat zuurder wordt. Deze hogere zuurgraad van het water kan de koraalriffen aantasten. De koraalriffen zijn namelijk ook heel belangrijk om het eiland te beschermen.

Als de riffen er niet zouden zijn, kunnen sterke golven tegen de kust slaan en stukken van de kust kapot maken. Dit proces heet erosie. Als dit proces lang doorgaat kan het water dus verder de kust afbreken en komen de krachtige golven verder landinwaarts waardoor de bewoners niet meer veilig zijn.  De riffen zijn dus heel belangrijk om het eiland te beschermen tegen stormen, grote golven en cyclonen.

Afspraken

De uitputting van het koraal is niet het enige probleem. Ook de stijgende zeespiegel zorgt voor krachtigere golven en overstromingen van de kust. Ook dit draagt weer bij aan erosie. Sommige van de eilanden kunnen hierdoor onbewoonbaar worden.

Gezonde oceanen en zeeën zijn heel belangrijk voor ons bestaan. Maar liefst 70 procent van de oppervlakte van de aarde bestaat uit water. We hebben zeeën en oceanen nodig voor voedsel, energie en water. Maar door klimaatverandering en vervuiling brengen we deze waterwerelden veel schade toe. 

Dit kunnen we proberen op te lossen door het zeeleven te beschermen en te zorgen voor minder vervuiling.  Wereldwijd hebben overheden afspraken met elkaar gemaakt om de oceanen en zeeën te behouden en duurzaam te gebruiken. Dit gaat bijvoorbeeld over het beschermen van ecosystemen, het verminderen van verzuring en het tegengaan van overbevissing. 

Jouw bijdrage

Maar er zijn ook dingen die je zelf kunt doen om bij te dragen aan gezond zeeleven! Verminder je hoeveelheid afval en stop met het gebruik van plastic tasjes. Het gebruik van wegwerpplastic draagt bij aan de plastic soep. Als je graag vis eet, is het beter om lokale vis te kopen. Ook kun je erop letten dat de vis een keurmerk heeft. Daarnaast kun je meedoen met een clean up project om bijvoorbeeld het strand schoon te maken. 


Dit mooie stukje paradijs kan dus niet zonder een gezonde oceaan. En daarom is het heel belangrijk dat we het zeeleven respecteren en er goed voor zorgen. Voel jij je geroepen om bij te dragen aan het behouden van dit stukje paradijs op aarde en wil je meer weten over ecosystemen, vervuiling en alles wat er in de zeeën leeft? Misschien zijn de volgende studies dan iets voor jou!

MBO opleidingen 

Biologisch medisch analist
Als biologisch medisch analist onderzoek je materiaal afkomstig van levende organismen. Je verzamelt het biologisch monstermateriaal dat je krijgt aangeleverd. Je analyseert biochemische processen, biomoleculen, cellen, en organismen en bepaalt of grondstoffen, en materialen voldoen aan de gestelde eisen. 

Chemisch-fysisch analist
Als chemisch-fysisch analist weet je alles van materialen. Je onderzoekt monsters. Afwijkingen in de monsters merk je op. Zo nodig voer je nog meer analyses uit. Dit doe je met de computer of handmatig. Na afloop bekijk je of de proef goed is uitgevoerd. 

HBO opleidingen 

Milieukunde
Wil jij positief bijdragen aan de wereld? Ga dan op zoek naar kansen voor het milieu. De wereldbevolking groeit, de biodiversiteit neemt af, het klimaat verandert en grondstoffen raken op. Je kunt kritisch zijn op wat je zelf doet voor het milieu, maar je kunt er ook bijdragen aan oplossingen.

Kust en Zee Management
Houd jij ook zo van de zee? Heb jij ook gezien dat daar van alles verandert? De klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de ecologie van de oceanen en kustgebieden. Duik dan in de wereld van Kust- en Zeemanagement!

WO opleidingen 

Aardwetenschappen
Vind je processen zoals vulkanisme, klimaatverandering, aardbevingen en overstromingen boeiend? Wil jij weten hoe lang er nog schoon drinkwater is? Hoe het zit met de bodem onder onze voeten? Bij Aardwetenschappen leer je van alles over de Aarde. Jouw opgedane kennis breng je direct in de praktijk, tijdens veldwerk en excursies in zowel binnen- als buitenland.

Future Planet Studies
Bij Future Planet Studies draait het om de toekomst. Hoe ziet ons leven op aarde er op de korte en langere termijn uit? Kunnen wij mensen op dezelfde voet doorgaan als nu en de Aarde blijven inrichten en gebruiken zoals we nu doen? Moeten we klimaatverandering proberen tegen te gaan, of er juist zo goed mogelijk mee om leren gaan?

Deel

Andere interessante artikelen

Zit jij in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Beantwoord dan deze vragen en maak kans op 20 euro bol.com tegoed.

Bijna elke kankerpatient wordt behandeld met chemo, een nare kuur waar je heel ziek van wordt. Onderzoekers vonden een alternatief met bijna geen bijwerkingen.

Het noorderlicht, iedereen heeft er wel eens van gehoord. Felle kleuren die in de lucht lijken te dansen. Maar wat is het noorderlicht nou eigenlijk?