Back to school

Deel

Waar blijft de tijd?!? Het einde van de zomervakantie is in zicht en voor je het weet loop je het schoolplein weer op.  Wel leuk natuurlijk om al je vrienden weer te zien en wie weet leer je nieuwe mensen kennen. Maar misschien moet je nog een beetje op gang komen. Wij hebben daarom alvast super handige apps en tips op een rijtje gezet die je leven op school nog leuker en makkelijker maken. Veel plezier dit schooljaar!

Mentoren wijzen de weg
Heb jij een flinke dosis talent en ben je de eerste in je omgeving die gaat studeren? Dan is dit iets voor jou. Het scholierenprogramma Giving back zorgt ervoor dat jij met jouw persoonlijke mentor alles uit jezelf kunt halen, jouw talenten tot bloei komen en je geen enkele kans laat lopen. Ben jij ambitieus en wil je meedoen? Dan zoeken ze jou! Aanmelden kun je tot circa eind september, dit kan per stad verschillen.

Ook Diversity talks is een initiatief waar je begeleiding kunt krijgen van een mentor. In de 1-op-1 begeleiding ondersteunen student-mentoren jou bij studiekeuze, huiswerk plannen of op persoonlijk vlak.

Hulp bij exacte vakken
Als je vragen hebt over natuurkunde of scheikunde, dan is de vraagbaak natuurkunde of de  vraagbaak scheikunde helemaal top. Heb je moeite met wiskunde dan is er de app Mathway die je helpt bij al je wiskundige problemen, inclusief fundamentele wiskunde, algebra, trigonometrie, calculus en statistieken. Maak een foto van je probleem of type het in en je krijgt stap voor stap antwoord. Er is ook een website.

Focus houden
Lukt het niet om je aandacht bij je huiswerk te houden en raak je snel afgeleid door je mobiele telefoon? Installeer dan de app Forest en plant een digitaal boomzaadje als je start met je huiswerk. Hoe langer jij werkt, hoe groter je boom groeit. Toch even kijken op Insta? Dan verdort je boom. De credits die je verdient met jouw bomen, kun je gebruiken om echte bomen te laten planten!

Extra uitdaging
Ben jij een vwo-scholier en op zoek naar extra uitdaging naast je normale lessen? De Radboud Universiteit laat je graag verder kijken. Je kunt kiezen uit verschillende verdiepende activiteiten. Bij sommige programma’s is overleg met je middelbare schooldocent of decaan vereist voor deelname.

Help virussen bestrijden
Viruskenner is een project voor jongeren, om meer te weten te komen over virussen. Het is actief in Italië, Suriname en Nederland. Wanneer je deelneemt, bereik je twee doelen tegelijk. Allereerst krijg je voldoende tijd en hulpmiddelen om te duiken in de wondere wereld van de virussen. Daarna ga je samen met je team nadenken hoe je deze nieuwe kennis door kunt geven aan anderen. Uiteindelijk presenteren de beste teams hun bevindingen in een landelijke finale. Doe jij mee?

Lekker lunchen
Zorg goed voor jezelf en neem iedere dag een lekkere en gezonde lunch mee naar school. Die maak je natuurlijk zelf! Ben je geen keukenprins of -prinses? Dan is ‘Help, ik moet koken’ een uitkomst. Wie weet tover je straks wel hele diners voor je vrienden op tafel. Samen eten is super gezellig en het opruimen en afwassen is zo gedaan als je dat even samen doet.

Plannen doe je zo
Plannen is het geheim om goede cijfers te halen voor je toetsen én zorgeloos leuke dingen doen. Door het maken van een planning creëer je rust in je hoofd. Hoe je dat aanpakt? Gebruik de app Schoolagenda of lees het hier. Je kunt ook het filmpje van Eva bekijken:

Profielwerkstuk
Ga jij dit jaar aan de slag met je profielwerkstuk? Het werkstuk is een leuk onderdeel van je examenprogramma waarbij je zelf onderzoek mag doen naar een onderwerp dat jij interessant vindt. Je kunt bijvoorbeeld met jouw onderwerp bijdragen aan een duurzame samenleving. Daarbij zijn deze tips handig. Heb je andere hulp nodig bij je profielwerkstuk? Dan kun je terecht bij iedere universiteit in Nederland! We hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Money
Op Nibud/scholieren vind je alle informatie over geldzaken waar jij mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld zakgeld, bijbaantjes en sparen. Maar ook wat het kost als je op jezelf gaat wonen. En hoe je aan meer geld komt. En hoe anderen dat doen. Moneyfit is ook een aanrader. Deze website wordt beheerd door jongeren en is speciaal bedoeld voor 16- tot 26-jarigen.

Hulp online
Hoe groot of klein je probleem ook is, waar je ook mee zit of als je gewoon je hart wilt luchten: hier vind je zes organisaties die je snel, anoniem en gratis hulp bieden. 

 

Deel

Andere interessante artikelen

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Een trein zonder wielen? Het is misschien lastig je daar iets bij voor te stellen, maar in onder andere China en Japan bestaan ze al.

De eindexamens zijn klaar en de zomervakantie staat voor de overige scholieren ook al voor de deur. Maar wat te doen met al deze vrije tijd?