Tips voor thuis: overleef de lockdown

Deel

Weet jij ook niet meer wat je moet kijken op Netflix? Inmiddels zo vaak Fortnite gespeeld dat je er moe van bent? Ieder Tiktok dansje al uit je hoofd geleerd? Al ongeveer een jaar lang moet iedereen zo veel mogelijk binnen blijven en de ideeën om iets leuks te doen thuis beginnen op te raken. 

Wij hebben hard nagedacht om toch nog een lijstje van 9 activiteiten te maken die jij misschien nog niet hebt geprobeerd. Hopelijk zit er iets tussen waarmee jij je kan vermaken, om zo de laatste weken door te komen voordat alles weer mag!

1. Doe een proefje

Niet alleen in een scheikunde lokaal is het mogelijk om experimenten uit te voeren. Met simpele huishoudelijke artikelen kun je veel leuke proefjes doen, zoals zelf bruisballen maken of de vingerafdrukken van je vrienden onderzoeken. In deze link vind je een lijst van ongeveer 100 verschillende proefjes waar je uit kan kiezen. 

2. Ruim je kledingkast op
Kun jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst je kledingkast hebt doorzocht? Maak een middagje vrij en trek alles uit de kast. Je favoriete kleding gaat natuurlijk weer terug de kast in, maar je zal vast een stapel aan shirts, truien en broeken overhouden die je nooit meer draagt. Verzamel al je oude kleding in een vuilniszak, zelfs die ene sok met gaten erin, en breng het naar een kledingbak. Vaak hebben supermarkten zo’n kledingbak bij de uitgang staan of kun je er één vinden bij alle andere afvalcontainers. Op deze manier kan je oude kleding hergebruikt of gerecycled worden en kun je zo bijdragen aan een duurzame samenleving.

3. Gratis Harry Potter Escape Room

Het is razend populair geworden afgelopen jaren: Escape Rooms. En tijdens de corona pandemie zijn er allemaal online versies van ontwikkeld, maar jammer genoeg zijn ze best prijzig. Hier heeft een bibliothecaresse uit Amerika iets aan gedaan. Zij ontwikkelde een gratis online Escape Room met als thema Harry Potter. De Escape Room duurt ongeveer 15 minuutjes en je kan ‘m  alleen of samen met je vrienden of familie doen. 

4. Geef je kamer een nieuwe indeling
Al maanden kijken we tegen hetzelfde aan, onze kamers. Geef je kamer eens een nieuwe indeling! Schuif je bed naast het raam, zodat je lekker wakker kunt worden in het zonnetje. Zet je bureau aan de andere kant van de kamer, zodat het voelt alsof je werkt op een nieuwe plek. Op deze manier voelt je kamer weer als nieuw en krijg je hopelijk wat vernieuwde energie om de laatste corona periode door te komen.

5. Bouw een fort

Toen je klein was heb je ongetwijfeld talloze forten gebouwd. Waarom ben je daar eigenlijk mee gestopt? Trek alle dekens en lakens uit de kast en span ze over een touw door je kamer. Bedek de grond met je matras en alle kussens die je kan vinden. Vraag aan je ouders waar de kerstverlichting is en hang deze in jouw fort voor een gezellig sfeertje. Nu nog ergens een tafeltje met TV of tablet, wat popcorn en je bent klaar voor een movie night!

6. Tour des chambres
Organiseer thuis een ‘tour des chambres’, een term dat vaak door studenten wordt gebruikt voor een rondje langs alle kamers in huis. In iedere kamer wordt er iets leuks georganiseerd. In de woonkamer spelen jullie een potje kaarten, in de keuken is het tijd voor tapas en in jouw slaapkamer maken jullie Tiktoks. Iedereen krijgt één of meer kamers toegewezen en bedenkt een leuke activiteit voor in de kamer. Je kunt het zelfs een thema geven zoals ‘Europa’ of ‘tropisch’. Nu alleen nog een routekaart langs de kamers maken en je hebt een middag vol activteiten!

7. Organiseer een online movienight met je vrienden

Wist je dat je op afstand tegelijk met elkaar Netflix kan kijken. Je hoeft alleen maar de Google Chrome extensie Teleparty te installeren en je bent klaar om een online movienight te organiseren. Nadat je hebt afgesproken welke film jullie gaan kijken, open je Netflix (werkt ook met andere streaming sites zoals Disney+ of HBO) via de Chrome browser en start je de film. In de Chrome Toolbar klik je op het Teleparty icoontje en maak je een Teleparty link aan. Deze deel je met je vrienden en als jij op play drukt zal de film bij iedereen tegelijk afspelen. Je kunt zelfs met elkaar chatten in de Teleparty. Een bakje chips en een lekker drankje en de movienight kan beginnen!

8. Activiteiten in een potje

Hoe vaak je al niet hebt gefantaseerd over alles dat je graag weer wilt gaan doen als de pandemie voorbij is. Schrijf samen met je vrienden of familie al deze ideeën op kleine papiertjes en stop ze in een glazen pot. Zodra het weer mag, haal je een papiertje uit de pot op jouw vrije dag en geniet van de activiteit die jij hebt opgeschreven. 

9. Kook een 3-gangen diner voor je ouders
Restaurants zijn al sinds afgelopen oktober gesloten en het lijkt erop dat we voorlopig nog niet uiteten kunnen. Verwen daarom je ouders eens met een simpel drie-gangen diner. Op de website van de Albert Heijn of Smulweb vindt je talloze recepten om een leuk diner samen te stellen. Serveer als een echte ober de gangen één voor één aan je ouders en in de tussentijd eet jij met je broertje of zusje lekker een pizza voor de tv. 

Veel plezier!

Deel

Andere interessante artikelen

Zit jij in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Beantwoord dan deze vragen en maak kans op 20 euro bol.com tegoed.

Moet jij dit jaar een vervolgopleiding kiezen en vind je dat lastig? Lees hier alle tips voor een goede keuze!

Als je aan de ruimte denkt, denk je vast aan sterren en planeten. Maar wist je dat er allemaal interessante chemische reacties plaatsvinden!